Разминираха пристанището в Мариупол. Какво следва за "Царевна"?

Варна<+> 26.05.2022 15:05 Снимка: ДНЕС+

Разминираха пристанището в Мариупол. Какво следва за "Царевна"?

На 24 май, 3 месеца след началото на военната специална операция в Украйна, руски сапьори разминираха пристанището в Мариупол, съобщават от Посолството на Русия в България в канала си в “Телеграм”. Специалните части на Черноморския флот са транспортирали потопен от "азовците" украински кораб, в резултат на което пет чуждестранни кораба са напуснали пристанището.

Въпросите, които възникват са два: Какво следва за "Царевна" и екипажът, който остана да запази собствеността на кораба? Припомняме, че след два месеца, прекарани на борда на плавателния съд, и след като през това време бяха използвани за жив щит от войниците от полка "Азов" и Въоръжените сили на Украйна, 15 от моряците ни бяха безопасно транспортирани до Донецк и Сочи, откъдето се завърнаха у дома.

Вече три месеца останалите членове на екипажа на кораба "Царевна" са блокирани в пристанището на Мариупол. Преди дни войниците от самопровъзгласилата се Донецка Народна Република (ДНР) доставиха хуманитарна помощ, след като моряците на "Царевна" отправиха молба към тях. По думите на капитана на кораба Павел Павлов, екипажът гладува и са изоставени от българските власти, както вероятно и от фирмата, менажираща кораба - "Овърссийз Меритайм" ООД. Фирмата се оказа собственост на областния координатор на ПП “Продължаваме промяната“ за Варна, който е и управител на Информационния координационен център за бежанците от Украйна Николай Стефанов.

Годен ли е корабът да се придвижи на собствен ход? Обследван ли е от технически експерти? В крайна сметка, предприело ли е българското правителство някакви действия и, ако да, то какви, за подсигуряването на моряците ни? Министерството на отбраната на Русия съобщи преди ден (25 май – бел. ред.), че започва всекидневно да открива зелени морски коридори, по които блокираните до момента плавателни съдове в Мариупол да се изтеглят към Черно море. Какви са предприетите от властите в България действия, които да доведат до изтеглянето на „Царевна“? Това са логични въпроси, които следват от създалата се ситуация?

От посолството на Русия в България пишат още, че към 24 май -  3 месеца след началото на т.нар. Специална военна операция на Русия в Украйна – е освободена почти цялата територия на самопровъзгласилата се Луганска Народна Република (ЛНР), значителна част от също самопровъзгласилата се Донецка Народна Република, цялата Херсонска област и големи части от Харковска и Запорожка области. В съобщението се изтъква, че „отвоюваните от неонацистите територии се възстанвояват и връщат към нормален живот. Отварят се предприятия, детски градини и училища, болници.“

По материала работи Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648