Вижте базата на батальона "Азов" на пристанището в Мариупол и "Царевна", която е служела за жив щит

Варна<+> 21.04.2022 11:48 Снимка: ДНЕС+

Вижте базата на батальона "Азов" на пристанището в Мариупол и "Царевна", която е служела за жив щит

Кадри от пристанището в Мариупол показват ясно базата на батальона "Азов" и ВСУ и кораба Царевна, който е бил част от прикритието на ВСУ и батальона "Азов".

Корабът е служел за жив щит, заедно с моряците ни, част от които и към този момент са все още на кораба. Във видеото се виждат кадри от изоставена и изгорена военна техника, патрони, които са произведени в Чехия, празни пакети суха храна, изпратена като хуманитарна помощ от САЩ.

Преди минути Владимир Путин обяви, че Марупол е превзет и спря щурма на завода "Азовстал".

Корабът "Царевна" бе блокиран от 24 февруари на пристанището в Мариупол до 18 април, когато бяха успешно евакуирани и спасени от живия щит.

Според тях, им е било отправено предложение да се евакуират, като преминат през почти цялата територия на Украйна, но без телефони, компютри и багаж, както и срещу подписана декларация, че сами носят отговорност за живота си и няма да търсят такава от Украйна.

Моряците отказват това предложение, защото се страхуват, че никой не гарантира тяхната безопасност. На 13 април силите на ДНР извеждат моряците ни от кораба и ги транспортират до Донецк. От там те са настанени в хотел, от където са извозени до Ростов на Дон, а от там до Сочи, от където правителствения самолет ги доведе у дома във Варна.

По материала работи Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648