„Царевна“ се прибра във Варна

Варна<+> 16.11.2022 14:05 Снимка: ДНЕС+

„Царевна“ се прибра във Варна

След месеци усилия от страна на Министерството на външните работи корабът „Царевна“, който бе блокиран на пристанището в град Мариупол, акостира днес във Варна.

Пътуването по вода отне осем дни, по време на които бе поддържан постоянен контакт между компанията – корабособственик и дирекция „Ситуационен център“ в МВнР, съобщават от Външно.

Плавателният съд пътува под малтийски флаг с 15-членен екипаж и днес акостира във Варна. През цялото време на престоя на пристанището от страна на дирекция „Ситуационен център“ е поддържана редовна връзка с компанията – корабособственик, както и с компетентните власти, с цел извеждането на кораба по море.

Когато през април тази година 14 души от екипажа бяха евакуирани, на борда му остава неговият капитан Павел Павлов, двама български и двама украински моряци.
По-късно екипажът беше попълнен с още украински моряци. 

“Ситуацията беше като на война, по време на обстрелите имаше експлозии на разстояние 20 метра от плавателния съд. Месец и половина постоянни престрелки, имаше и пробойни на кораба. Криехме се в машинното отделение”, разказа пред журналисти капитанът на кораба Павел Павлов.

Искам да благодаря на екипажа, на всичко, които проявиха мъжество и героизъм и успяха да се справят с една много тежка ситуация. Радваме се, че всички са живи и здрави, това е най-важното, каза Даниел Стефанов, представител на корабособственика.

Плавателният съд ще бъде ремонтиран, след което ще продължи да плава, но в други по-мирни райони, допълни той.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648