Моряците от "Царевна" на родна земя: Евакуираха ни от кораба военни от ДНР

Варна<+> 18.04.2022 13:59 Снимка: ДНЕС+

Моряците от "Царевна" на родна земя: Евакуираха ни от кораба военни от ДНР

Моряците от кораба „Царевна” пристигнаха на родна земя. Те се прибраха с правителствения самолет, който кацна на летище Варна.

14 български граждани и един гражданин на Украйна, възпитаник на варненското военноморско училище, бяха евакуирани от пристанището на Мариупол. Петима от моряците останаха на борда на кораба по собствено желание, включително капитанът. Трима от тях са български граждани, а двама - украински.

Премиерът Кирил Петков посрещна моряците и обясни, че капитанът остава на борда, докато самият кораб може да излезе.

Моряците разказаха пред журналисти, че един от колегите им е слязъл от кораба и се е насочил към контролно пропусквателен пункт на пристанището. Той е запитал как и дали могат да слязат безопасно от кораба и да се евакуират. Военните, които по думите на моряка са били от ДНР, са уверили, че ще се прекрати огъня, за да могат моряците да се придвижат.

Те обясниха още, че военните са ги пазили и са се отнесли с голямо внимание към тях. Снабдили са ги с храна. Моряците са били отведени до Донецк и подслонени и пазени в хотел, а след това извозени до Ростов на Дон, от където са отпътували за Сочи.

Българските моряци споделиха още, че по "Царевна" има над 10 попадения от шрапнели или осколки. Те представляват късчета от взривен снаряд, граната или друг боеприпас.

Кирил Петков обяви, че има още един кораб, който се намира в Черноморск с български моряци. Шестима от тях вече са евакуирани, но останалите не са проявили желание. Той увери, че моряците имат хранителни запаси за около 3 месеца.

Външният министър Теодора Генчовска увери, че държавата е в постоянна връзка с капитана на „Царевна". Тя е категорична, че операцията по евакуацията е организирана изцяло от правителството. „Надяваме се да има син коридор за двата кораба – в Мариупол и в Черноморск”, каза още министър Генчовска. 

По думите на Петков, капитана на кораба отказва да се евакуира и ще остане там, за да запази плавателния съд.

Бел. ред.: Според Международното морско право, кораб, оставен в чужди води, може да бъде отнет, ако екипажът му го напусне. Плавателният съд остава в полза на друга държава, чиито граждани първи се качат на борда на изоставен кораб.

По материала работи Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648