Операция „Царевна“: Хронологията на евакуацията и лъжите на правителството на Петков (ВИДЕО)

Варна<+> 19.04.2022 11:22 Снимка: ДНЕС+

Операция „Царевна“: Хронологията на евакуацията и лъжите на правителството на Петков (ВИДЕО)

На 24 февруари руският президент Владимир Путин предприе военни действия срещу Украйна. Към този момент в капан на пристанищата в Украйна се оказват кораби с български екипажи на борда.

В най-голяма опасност се намира товарният кораб, плаващ под малтийски флаг, „Царевна“ със 17 българи на борда и един украинец, възпитаник на варненското морско училище.

В края на месец март близки на моряците дават гласност на опасенията си за живота и здравето на техните роднини, намиращи се на кораба, който е акостирал на пристанището в Мариупол с излаз към Азовско море.

От думите на близките на българските моряци става ясно, че те се намират по средата на бойното поле и под обстрела на въоръжените сили на Украйна и силите на ДНР и Руската федерация. Отново по техните думи, опасността за моряците на кораба е огромна, тъй като Въоръжените сили на Украйна и нацистките формирования използват корабите като жив щит срещу силите на ДНР и Русия.

На 11 април съобщение на сайта на Министерството на външните работи на ДНР (Донецка народна република) гласи, че 67 моряци, екипажи от чуждестранни плавателни съдове са изведени от опасната зона, евакуирани и изпратени по домовете им в пълна безопасност. Сред тях са били Русия, Азербайджан, Египет, Сирия и Украйна. От същото министерство е изпратено запитване към българските власти относно евентуална евакуация на моряците от кораба „Царевна“, но отговор и до този момент не е получен от българска страна, твърди Наталия Никонорова, външен министър на ДНР в канала на министерството в Телеграм. Това повдига въпроса, как още тогава са спасени сирийски моряци от „Царевна“, а българите остават под обстрел?

Виждайки, че държавата не е предприела никакви мерки по евакуацията на моряците си, те сами поемат инициативата да напуснат кораба. Един от моряците от екипажа слиза сам от кораба и се насочва към контролно пропусквателния пункт на пристанището в Мариупол. Той отправя въпросите си относно възможността безопасно да напуснат кораба 15 български и един украински моряк. Предвид започналата вече евакуация на чуждестранни моряци от корабите по пристанищата на Украйна, по заповед на министъра на външните работи на ДНР и външното министерство на Руската федерация, военните веднага откликват на молбата на българския моряк, с въпроса „Вие какво чакахте досега?“

Същият ден моряците ни напускат кораба, съпровождани от въоръжените сили на ДНР и под тяхна охрана извървяват „онези 260 метра", които по думите на българския премиер Кирил Петков са „критични“ и са извозени отново под охрана до Донецк, настанени са в хотел в безопасност и с осигурена храна и всичко необходимо. По думите на близките им, отношението към тях е било много вежливо и военните са били много добронамерени към тях.

В същото време, българският премиер дава брифинг пред медиите, като заявява, че тече евакуация на българските моряци, изцяло ръководена от българските власти и институции, като поднася благодарности към „всички, които участват в нея“. Изявлението на Петков събуди много въпроси, на които никой от журналистите не получи адекватен отговор, с оправданието, че това е едва ли не секретна операция. На въпрос за къде ще пътуват и как ще стигнат до България моряците ни, той отговори, че „маршрутът им ще остане в тайна“.

По-късно в народното събрание Петков обясни, че там, на място, се намира група от български военни части, които ще обезпечат безопасността на моряците ни. До тук лъжите на Кирил Петков бяха опровергани в интервю на зам.-министъра на отбраната Йордан Божилов, който заяви, че всъщност нямало операция по извеждането на моряците ни и отказа да потвърди, дали те се пазят от руснаците. От друга страна, в съобщение в канала в Телеграм на Министерството на външните работи на ДНР се казва, че българските моряци са спасени и могат да се завърнат у дома. Отговор, обаче, отново не е получен от българска страна.

В друго съобщение се казва, че Народната милиция на ДНР благодари на Министерството на външните работи на Руската федерация и граничните служби на ФСБ и МВР на РФ за помощта с извеждането на моряците ни.

От този момент нататък „тайната“ операция на Кирил Петков и подопечните му министерства и институции се оказва, че е тайна само за него. В доказателство за лъжите на премиера Петков излязоха съпругите на двама от моряците на „Царевна“ и дадоха пресконференция пред медиите. По думите на Катерина Димова, съпруга на втория механик Рали Димов, държавата по никакъв начин не се е намесила в извеждането на моряците ни от кораба, тяхното безопасно пътуване до Донецк. Правителството на Кирил Петков не осигури дори хуманитарна помощ на своите граждани, а за това са се погрижили от Въоръжените сили на ДНР и Руската федерация.

Моряците ни са били подслонени в Донецк в хотел, след което под охрана отново са отпътували към Ростов на Дон, откъдето са преведени в Сочи (град в Русия) и извозени с правителствения самолет до Варна.

От хронологията до тук следват няколко въпроса:

 • Защо Кирил Петков и Министерството на външните работи не са отговорили на писмата от Министерството на външните работи на ДНР, когато те са поискали на добра воля да осигурят евакуацията на моряците ни?
 • Какви са били тези военни специални части, които Кирил Петков твърди, че са били в Мариупол, под чие командване, кой ги изпрати и каква е била мисията им? При все, че там се водят военни действия между две държави, а България е обявена от Путин за „неприятелска“ държава, как са допуснати български военни части в обградения град? Ако такива са допуснати, то те на страната на „Азов“ и Украинските военни сили ли са изпълнявали мисията си или са били там с цел спасяване на моряците ни?
 • Защо има драстични разминавания между твърденията на екипажа, Руската федерация, ДНР и думата на Петков?
 • Кой охранява моряците ни, докато те са напускали кораба, кой им оказа хуманитарна помощ, кой ги подслони и организира пътуването им до Сочи?
 • Защо се е наложило да се пътува до Сочи, Русия, след като, по думите на премиера Петков, е преговаряно с украинските власти, чиято страна България е взела в конфликта и българските власти се подразбира, че имат приятелски дипломатични отношения с Украйна?
 • Проведени ли са разговори с президента на Украйна Володимир Зеленски относно сагата с моряците от „Царевна“?
 • Ще благодарят ли Кирил Петков, заедно с президента Румен Радев на Руската федерация и Донецката народна република за оказаната помощ и съхраняването на живота и здравето на българските моряци?
 • Фирмата, менажираща кораба „Царевна“ Овърссийз Меритайм ООД, обвързана с координатор на ПП “Продължаваме промяната“, чийто председател е Кирил Петков, има ли отношение към това, че на борда на кораба все още под обстрел, остана част от екипажа? И дали става дума само за съхранение на собствеността на плавателния съд?
 • Какво ще направи дипломацията в България, за да изведе от опасната зона „Царевна“, заедно с моряците, останали на борда, след като Мариупол е под обсада, а България обяви посланици на Руската федерация у нас за „персона нон грата“?
 • Ще бъде ли изпратен екип от експерти, който да обследва кораба, който стана ясно, че има нарушения по корпуса, причинени от осколки и шрапнели, дали ще може плавателният съд да се придвижи до България на собствен ход? Водени ли са разговори с малтийските власти, тъй като корабът „Царевна“ плава под малтийски флаг?
 • Защо Кирил Петков се качи пръв на самолета с моряците ни на летище Варна и какво си казаха с тях? Ако няма какво да крие, защо не посрещна моряците пред самолета, пред близките им и медиите?

Кирил Петков дължи на България всички тези и на още много въпроси  адекватни отговори, а не от онези, които биваха опровергавани дори от ресорните му министри.

Сагата с моряците от „Царевна“ завърши с щастлив край. Но въпросите все още стоят на дневен ред, още повече, че на борда на кораба, пристанал в Мариупол, и в момента се намират български моряци.

По анализа и материала работи Геновева Михайлова

 

 

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648