Капитанът на "Царевна" помолил за помощ ДНР, екипажът бедства, а Петков се разходи до Киев

Варна<+> 15.05.2022 14:58 Снимка: ДНЕС+

Капитанът на "Царевна" помолил за помощ ДНР, екипажът бедства, а Петков се разходи до Киев

Вече два месеца и половина част от екипажа на "Царевна" се намира под блокада в пристанището на Мариупол в Украйна.

Правителството на Кирил Петков обеща, че ще се грижат за останалия екипаж, който не напусна кораба с 15-те български моряци, а остана за да запази собствеността на кораба.

По думите на Петков, те имат храна и запаси за около три месеца. Което отново се оказа лъжа, тъй като екипажът се е обърнал за помощ към военните от ДНР ( Донецка народна република). 

Според решение на украинската морска администрация, всички чуждестранни плавателни съдове остават блокирани като заложници. А някои, като "Царевна" дори и за жив щит при престрелките между батальона на Азов и руските и донецките сили.

По думите на капитана на кораба, цялата акватория на пристанището е блокирана от потопени кранове, някои от които са частично потънали. Това прави невъзможно извеждането на плавателните съдове от пристанището в Мариупол. По думите на кап. Павел Павлов, през нощта украинските въоръжени сили минирали района около пристанището.

Хуманитарна помощ е предоставена на екипажа на "Царевна" от Донецките войници, Кирил Петков заяви преди дни, че "хората от Мариупол носят храна на моряците". На капитана на "Царевна" се наложило да моли за помощ силите на така наречената Донецка народна република, тъй като правителството е абдкирало и изоставило нашите момчета.

Време е да пристигне нова смяна на екипажа на "Царевна", но това се оказва невъзможно, предвид военния конфликт.

Делегация от нашата управляваща коалиция посети Киев, но не отидоха да посетят бедстващите български граждани, блокирани от "приятелската държава" Украйна, чиято страна България взе в конфликта.

Следват няколко въпроса: Къде са допломатическите отношения между Украйна и България, след като ние приехме толкова много бежанци, на които осигурихме подслон, храна и вода?

Защо Николай Стефанов, управител на фирмата, менажираща кораба "Царевна" и управител на Центъра за закрила и настаняване на украински бежанци, който е и приближен на областния управител на Варна Благомир Коцев, не потърси легална отговорност на Украйна, заради блокирането на кораба и екипажа? Защо не се изпраща хуманитарна помощ до екипажа, а моряците са оставени да гладуват?

Не трябва ли Благомир Коцев да се занимава с важните неща, като например живота и здравето на варненци под блокада, превърнати в заложници, вместо да си измисля забележки по повече от половин милиардовия бюджет на община Варна?

Какви мерки е предприело правителството на Кирил Петков по защитата и грижата на нашите моряци, намиращи се блокирани в Украйна?

Защо Кирил Петков не отиде на място да се види с българските граждани, блокирани по пристанищата на Украйна, а отиде да се разходи до Киев?

Българските власти пазят мълчание и не предприемат никакви мерки и ще се наложи да бъдат евакуирани по суша, а кораба да бъде изоставен. 

Въпросите са много, но лъжите на това правителство са безчет.

Вижте повече във видеото:

По материала работи Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648