Опасно кръстовище на входа на парка в Аспарухово плаши жителите на района вече години наред

Варна<+> 04.07.2022 15:09 Снимка: ДНЕС+

Опасно кръстовище на входа на парка в Аспарухово плаши жителите на района вече години наред

Опасно кръстовище на входа на парка в Аспарухово плаши жителите на района вече години наред, предаде репортер на ДНЕС+.

Кръстовището се намира на бул. "Първи май" и ул. "Георги Стаматов" и входа на Аспаруховия парк, където се намират и спортните игрища на Общински спортен комплекс "Аспарухово" към ОП "Спорт" към община Варна. До късно вечер паркът на Аспарухово е оживен от родители с малки деца, възрастни хора, тийнейджъри които се разхождат и използват прохладата на морския бриз край канала море-езеро.

Има поставена светофарна уредба на кръстовището на бул. "Първи май" и хипермаркет "Лидъл", който е на 100 м. от проблемния участък, но той пък създава други неудобства - километрични задръствания, по цялото протежение на бул. "Първи май" и бул. "Мара Тасева" през летния сезон, особено през уикендите, когато всички варненци се стичат към плаж "Аспарухово" или плажовете на Галата и селищните образувания "Прибой", "Черноморец" и "Фичоза".

Към момента кръстовището е регулирано само със светеща пешеходна пътека, но много често водачите не спират за да пропуснат пешеходците. Няма така наречените "легнали полицаи", които да принуждават екстремните шофьори да намалят скоростта, с която се движат необезпокоявани по новоизграденото трасе.

Жителите около този участък неведнъж са повдигали въпроса за поставянето на светофар или да се намери начин да се спрат и среднощните гонки на мотористите с пистови мотори, които се възползват от новата настилка за екстремно каране в оживеният жилищен район. Според тях, липсата на контрол върху движението е главният проблем. 

Репортер на ДНЕС+ потърси с въпрос относно жалбите на жителите кметът на район "Аспарухово" Ивайло Маринов. Той обясни, че е разговарял с Петър Гарбузов, директор Дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" и е изготвил докладна записка, която да бъде представена на междуведомствената Комисия по безопасност на движението към Община Варна.

По думите на кмета Ивайло Маринов, този казус следва да бъде обсъден на следващо заседание на комисията, на което ще се реши, дали да бъде поставен пешеходен светофар с бутон или "легнал полицай", така, че да бъдат спокойни жителите около този участък. 

Да обсъдят проблема бяха поканени жители, които се оплакаха в социалните мрежи за проблема с кръстовището на среща с кмета на района.

По материала работи Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648