Стилиян Петров: Не съм оптимист за честен конгрес на БФС

Спорт 05.01.2024 18:50 Снимка: ДНЕС+

Стилиян Петров: Не съм оптимист за честен конгрес на БФС

Имам предложения, но моят живот е уреден и постове не ме блазнят

- Стилияне, изпратихме 2023 година. Каква беше - добра или лоша.

- Щом сме здрави, имаме шанс да правим добро и да се борим за справедливост е добра.

- Какво очакваш от 2024 г.?

- Най-вече здраве и промяна в българския футбол. Вече станаха много години на провали и негативност към него. Дано новата години донесе повече радостни моменти за всички любители на българския футбол. Но това може да стане само когато се промени ръководството на БФС. Голяма част от тези ръководители приеха позициите си за даденост. Забравиха какви са техните отговорности, приоритети и цели за развитието на футбола в една страна с футболни традиции.

- Името ти се спряга за един куп позиции - от кмет до министър.

- Няма лошо. Предложения винаги е имало. Някои от тях са доста изкушаващи и трудно се отказват. Много хора на мое място биха приели, без да се замислят, но моят живот е устроен и не ме блазнят. Понякога трябва да си реалист, да знаеш какви качества имаш, с какво можеш да бъдеш полезен и дали може да си адекватен за тези позиции.

- Идва конгресът на БФС. Какво да очакваме от него?

- Силно се надявам за един честен и прозрачен конгрес, но още с първите стъпки и решения на изпълкома - къде да бъде той и невписването в Търговския регистър на изпълняващия длъжността президент - ме карат да не бъда оптимист за честен конгрес. За съжаление, последните години се говори много малко за истинските проблеми във футбола. Всичко е свързано със зависимости и корумпирани конгреси и начин на действие.

- Кой е най-големият проблем в българския футбол в момента и как може да се реши?

- Най-големият проблем на българския футбол е, че системата не функционира като цяло. Българският футбол е изостанал във всяко едно отношение като развитие и това идва от управляващите и начина им на мислене - от най-високото ниво до най-ниското. Всеки с различно мнение от това на провалилите се досега ръководители се счита за враг на българския футбол. Дали враг на футбола, или на задкулисните процеси през всички тези години на провали. Това ще го оставя на читателите да го преценят.

- Познаваш добре националния селекционер Илиан Илиев. Може ли да се очаква той да обърне посоката на националния отбор? Или ни очаква още една година без победа.

- Познавайки Илиан Илиев като човек, треньор и бивш съотборник, мисля, че е правилният, но доста закъснял избор. Пожелавам на Илиан Илиев и отбора позитивни резултати и да донесат поне малко радостни моменти за българския фен.

- Направи най-накрая бенефис в България. Каква е равносметката?

- Равносметката ще се направи, след като дарим и помогнем на колкото се може повече хора в нужда. Финализираме договорите с болници в цялата страна и всичко ще бъде обявено съвсем скоро пред обществеността. Един мач, който ще остане в съзнанието на хората с емоцията, каузата и срещата със световноизвестни звезди. За мен и моето семейство остава невероятно изживяване и последно сбогом на футболния терен пред невероятната българска публика. Искам още веднъж да благодаря на всички, които ни подкрепиха на 6 септември. Най-вече на хората по трибуните на "Васил Левски". Беше незабравимо изживяване.

- Имаш ли планове за ново събитие през 2024 г.?

- Всяка година фондация "Стилиян Петров" има събитие. В близко бъдеще ще обявим и следващото.

- Бившият ти отбор "Астън Вила" изведнъж изригна в Англия. На какво се дължи това?

- Много амбицирани за успех собственици, един стабилен треньор и дългосрочен план на действие. Клуб, който влага много средства в цялостната структура за развитие с невероятни специалисти във всяка една сфера. Това, което ние забравихме в България.

- Има ли в момента български футболист, който да е конвертируем за някое от топпървенствата?

- Категорично не. Трансферите в последните години показват точно това. За съжаление, топпървенствата нямат интерес към българския футболен продукт към момента и от доста време насам. Което е много притеснително и потискащо за тях.

CHF CHF 1 2.00413
GBP GBP 1 2.2865
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.64706
USD USD 1 1.82822