Испания победи Англия и е заслуженият шампион на Европа

Спорт 15.07.2024 00:40 Снимка: ДНЕС+

Испания победи Англия и е заслуженият шампион на Европа

Испанците спечелиха групата на смъртта, изхвърлиха Германия и Франция, а на финала победиха и Англия

Националният отбор на Испания спечели Евро 2024 и е футболният шампион на Стария континент.

В големия финал на "Олимпиащадион" в Берлин, испанците победиха Англия с 2:1 и по този начин вдигнаха рекордната четвърта титла в историята на европейския футбол.

Напълно заслужен триумф не само заради показаното в днешния финал, но и с оглед представянето на Испания на цялото първенство, защото нямаше две мнения относно въпросът кой играе най-добър футбол.

Освен, че испанците събраха симпатиите на всички неутрални зрители с атакуващия си и атрактивен футбол, те преминаха и през най-трудния път към титлата.

Испания преодоля "групата на смъртта" с три победи и без допуснат гол. На четвъртфиналите бе победен домакинът Германия, на полуфиналите изключително силният тим на Франция, а сега бе надигран и сразен гоелмият фаворит Англия.

Така след титлата от 1964-а, двете поредни титли от 2008-а и 2012-а, Испания спечели четвърти трофей от Европейско първенство - нещо, което нито една страна не е правила.

Колкото до Англия, то разочарованието ще бъде силно, защото това е вторият пореден загубен финал за страната, която вече почти 60 години чака да види националния си тим с трофей.

И докато преди три години късметът и дузпите лишиха Англия от трофей, то на този турнир воденият от Гарет Саутгейт отбор не показа впечатляващ футбол, промъкна се до финала с огромна доза късмет, а в края сякаш справедливостта възтържествува и с тилата ще бъде Испания.

Снимка: Getty Images

Първата част не предложи никакво зрелище на феновете, като очаквано двата тима подходиха доста предпазливо с оглед залога.

Може да се каже, че подходът дори бе твърде предпазлив, защото за цялата първа част не видяхме нито едно голово положение, а единственият точен удар дойде едва в даденото от съдията продължение.

През това продължение Испания имаше категорично предимство при валението на топката, но без това да носи положения. Англия пък предприе добре познатия подход и търпеливо изчакваше в своята половина, което спомагаше липсата на интересни моменти.

Снимка: Getty images

През втората част обаче всичко се промени, а основният принос имаше фактът, че 90 секунди след подновяването на играта Испания вече водеше в резултата.

Първият случай, в който Англия наруши тактическата си дисциплина и младите суперзвезди на Ла Роха казаха своята дума.

Ламин Ямал получи пространство и пусна диагонален пас към Нико Уилямс, който вкара за 1:0.

Снимка: Getty images

Последвалите минути Испания имаше своите шансове чрез Дани Олмо, Алваро Мората и Ламин Ямал, с които можеше да удвои и да направи огромна крачка към триумфа, но промяна в резултата нямаше.

Все пак испанците продължаваха да диктуват събитията на терена, докато не дойде първият и някак неочакван шанс за Англия да контраатакува.

Букайо Сака получи отдясно, направи добър пробив и подаде към Белингам, който хитро върна топката на границата на наказателното поле, а там появилият се от пейката Коул Палмър вкара за 1:1.

Снимка: Getty images

Минутите след изравнителния гол бяха единствените в мача, в които Англия имаше някаква игрово предимство, а и това бе подпомогнато от факта, че още на почивката основният халф на испанците Родри напусна терена със сълзи, очевидно получил травма.

Но силните минути на Англия не бяха много. Дали по заръка на Гарет Саутгейт, или просто заради испанското събуждане, Трите лъва дадоха инициативата на своя опонент и се прибраха в защита.

Джирдан Пикфорд спаси тима си при опасен удар на Ямал десет минути преди края, но нямаше какво да спаси англичаните в 86-ата минута, когато Кукурея центрира, а Микел Оярсабал вкара, за да се превърне в герой за цяла Испания.

Снимка: Getty images

Друг герой на нацията ще бъде Дани Олмо, който в последната минута от редовното време бе на своята голлинията, за да избие сигурен английски изравнителен гол.

Така напълно заслужено с оглед цялото първенство, Испания е европейски шампион.

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319