В САЩ не са впечатлени от рекордите на Ямал: Пуснаха 14-годишен в мач от МЛС

Спорт 18.07.2024 15:28 Снимка: ДНЕС+

В САЩ не са впечатлени от рекордите на Ямал: Пуснаха 14-годишен в мач от МЛС

Докато цяла Европа се възхищава на нещата, които 16-годишният Ламин Ямал направи на Евро 2024, преди дори да вдигне трофея ден след 17-ия си рожден ден, в САЩ са вперили поглед към своето дете-чудо.

Става въпрос за Кейвън Съливан, който тази нощ направи дебют в професионалния футбол на шокиращите 14 години и 293 дни.

Възраст, на която е доста спорно дали изобщо е разумно да се играе футбол на професионално ниво заедно с мъже, но Съливан влезе в 85-ата минута на мача между Филаделфия Юниън и Ню Инглънд и счупи всички рекорди.

Той се превърна в най-младия човек, който записва минути в отборен спорт на професионално ниво в САЩ. Няма по-млад играч от него не само в историята на МЛС, но и в тези на местната баскетболна, бейзболна и хокейна лига, както и тази в американския футбол.

Особено в САЩ това е нещо твърде нетипично, защото запознатите с местната спортна система са наясно, че практиката е на подобна възраст атлетите да играят в ученическите първенства, след това голяма част от тях преминават и през колежански такива, преди да се превърнат в професионалисти.

Но Съливан получи шанс да изиграе няколко минути на 14, а това не бяха просто безлични минути, защото в последните секунди на срещата той направи добър пробив и дори се отчете с удар.

В САЩ са убедените, че той е детето-чудо на местния "сокър", както го наричат и тепърва светът ще научава името му.

Разбира се, на този етап отвъд окена трябва да поизчакат, защото историята познава твърде много случаи на дебютирали твърде рано във футбола младежи, които след това не се развиват по очаквания начин.

CHF CHF 1 2.07713
GBP GBP 1 2.32505
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.17894
USD USD 1 1.76408