Експерти: Срещу климатичните промени няма ваксина

Наука 17.11.2020 11:28 Снимка: ДНЕС+

Експерти: Срещу климатичните промени няма ваксина

Светът трябва да реагира със същата спешност на изменението на климата, както и на коронавирусната криза, заяви Червеният кръст, предупреждавайки, че глобалното затопляне представлява по-голяма заплаха от COVID-19.

Въпреки че пандемията бушува, изменението на климата не престава с разрушителните действия, се казва в нов доклад на Международната федерация на обществата на Червения кръст и Червения полумесец (IFRC). В доклада за глобалните катастрофи от 60-те години на миналия век досега базираната в Женева организация посочва, че светът е бил засегнат от повече от 100 бедствия, много от тях свързани с климата. Повече от 50 милиона души са били засегнати, се казва в документа. „Разбира се, COVID-19 е сред тях, той е пред нас, засяга нашите семейства, нашите приятели, нашите роднини“, каза генералният секретар на IFRC Джаган Чапагайн на виртуална пресконференция. “Кризата, пред която светът е изправен в момента, е много, много сериозна криза “, заяви той за пандемията, която вече отне над 1,3 милиона човешки живота. Но той предупреди, че IFRC очаква „изменението на климата да има по-значително средносрочно и дългосрочно въздействие върху човешкия живот и на Земята“.

И макар да изглежда все по-вероятно една или няколко ваксини срещу коронавируса скоро да станат достъпни, Чапагайн подчерта, че “за съжаление няма ваксина за изменение на климата”.

Що се отнася до глобалното затопляне, той предупреди, че “ще са необходими много по-устойчиви действия и инвестиции, които наистина да защитят човешкия живот на тази Земя.”

Честотата и интензивността на екстремните метеорологични и климатични събития вече са се увеличили значително през последните десетилетия, заяви IFRC. Само през 2019 г. светът е бил засегнат от 308 природни бедствия – 77 процента от тях, свързани с климата или времето – които убиха около 24 400 души. Броят на бедствията, свързани с климата и времето, непрекъснато се увеличава от 60-те години на миналия век и е нараснал с близо 35 процента от 90-те години на миналия век, каза IFRC. През последното десетилетие бедствията, свързани с времето и климата, убиха повече от 410 000 души, повечето от които в по-бедните страни, като горещите вълни и бурите се оказаха най-смъртоносните, се казва в доклада. Изправени пред тази заплаха, която “буквално заплашва нашето дългосрочно оцеляване”, IFRC призова международната общност да действа с необходимата спешност.

Изчислено е, че през следващото десетилетие ще са необходими около 50 милиарда долара годишно, за да се помогне на 50 развиващи се страни да се адаптират към променящия се климат. IFRC подчерта, че тази сума “изглежда малка на фона на глобалния отговор на икономическото въздействие на COVID-19”, който вече е надхвърлил 10 трилиона долара. От организацията също така се оплакват, че голяма част от парите, инвестирани досега за предотвратяване и смекчаване на последиците от изменението на климата, не отиват за най-застрашените развиващи се страни./БГНЕС

CHF CHF 1 1.80577
GBP GBP 1 2.16453
RON RON 10 4.01361
TRY TRY 10 2.05831
USD USD 1 1.6096