Защо сексът с нов партньор не ви се получава (и това слага край на връзката)

Любопитно 02.09.2020 10:32 Снимка: ДНЕС+

Защо сексът с нов партньор не ви се получава (и това слага край на връзката)

Ако въздишате, прекалено се възторгвате и се опитвате да впечатлявате, най-вероятно ще се провалите и нищо няма да се получи.

В живота на всяка жена или мъж рано или късно се появява нов партньор. Е, не е задължително да се случи на всички ни, но шансът да го преживеем е много голям. Колкото и да сме пораснали и отдавна да сме оставили зад гърба си трепетите от абитуриентските балове, дори и най-уверените в себе си възрастни хора в такива моменти са изпълнени със съмнения. Това е още по-валидно, ако новият мъж (или жена) силно са ни впечатлили.

И когато се стигне до онази първа “интимна близост”, партньорите може да сбъркат и да извършат неща, които да изплашат и завинаги да разрушат връзката.

Казано по друг начин, първият сексуален контакт – първата среща между мъж и жена на интимно ниво, е важен момент във връзката с нов партньор и трябва да помним, че другият идва с неговите си предпочитания и уникалният за него опит, който е натрупал до този момент.

Ако държите гарантирано да провалите първият секс с нов партньор и да направите така, че никога повече да не се стигне до интимни ласки, е да се опитате да впечатлите партньора със сексуалните си умения. Много често точно тази грешка подтиква новия любовник към размили, откъде партньорката му се е сдобила с такъв богат опит и къде се научила на такива “сложни техники”.

Не се опитвайте и да давате оценки за размери и форми (дори и положителни), темпото, с което се случва интимният контакт или темпераментността на партньора. За мнозина подобни “бележки и подмятания” може и да са безобидни, но без да сте наясно с миналото на мъжа (или жената), можете да “бръкнете в кървяща рана” или да отворите белега от заздравяла такава, даже и неволно, без да подозирате, че правите точно това.

Ако се сблъскате с… хмм… деликатния момент, когато – образно казано – на мъжа не му се получи от първия път, проявете тактичност. Не оценявайте, не въздишайте с разочарование, не подбелвайте очи и изобщо, не правете от това повод за голяма драма. След подобен неуспех, по-добре е да не спирате комуникацията с партньора, ободрете го, но и тук внимавайте, да не прекалите с количеството. А може просто да опитате за малко да го разсеете от обсъждане на… процеса, в който временно е демонстрирал неуспеваемост. После ще се получи, гарантирано.

Психолозите отбелязват в наблюденията си, че след смяна на партньора жените често изпитват чувството на празнота и опустошеност. Според експертите, това може да се дължи или на това, че сексът се е случил прекалено рано, или в новата връзка отношенията не са докрай изяснени и конкретният мъж е обещал много неща, които не е изпълнил, а жената е “увиснала” в режим на очакване и е концентрирана върху своите неоправдани очаквания.

Носете си презервативи. И това, подчертават сексолози, важи и за мъжете, и за жените. В подобни ситуации контрацепцията не винаги (и не само) е мъжка отговорност. Жената е добре да си носи няколко презерватива, ей така, за всеки случай. Защо да рискувате провал на първия секс, само заради това, че не сте взели няколко презерватива? Напоследък в много връзки се стига до предварително разменяне между партньорите на резултати от тестове за болести, предавани по полов път, в това число и СПИН. В подобна практика няма нищо необичайно – напротив, може да се разглежда като показател за доверието между двамата и за отговорно отношение към здравето на другия, твърдят психолози.

Друга често срещана грешка е да се опитвате да настроите себе си и партньора си за сексуални изживявания с помощта на алкохол. Може не само да не разчетете правилно дозите на питиетата, което да доведе до притъпяване на усещанията, но и направо да не успеете да стигнете до самия процес, по време на който се изпитват тези усещания. Представете си, че вместо секс прескочите направо на фазата на задушевни и сълзливи разговори, или не дай Боже – сантиментално дружно пеене…

За да се получи първият секс с нов партньор е нужно много малко – вътрешното усещане, че го желаете. Не е необходимо постоянно да се самодиагностицирате, проверявате или да се питате спазвате ли правилата; не си задавайте постоянно въпроса в точния момент ли направих това, не закъснях ли с онова… Правила няма, има само усещания. Отпуснете се и просто действайте. Баналното правило “бъди себе си”, макар и да не казва нищо конкретно, всъщност ще ви е от полза.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448