Секс за събуждане и положителните ефекти за тялото ви

Любопитно 25.08.2020 10:28 Снимка: ДНЕС+

Секс за събуждане и положителните ефекти за тялото ви

Мнозина са го пробвали и знаят колко е добър, но не всички го практикуват редовно

Излишно е да се спори по темата, какво е най-добро за събуждане сутрин. Едни предпочитат да започнат деня с кафе, други – без кафе. Но дали познавате някого, който би отказал секс за разсънване? И тук изобщо не става дума за сравняване на ефекта от кофеина и сутрешните ласки.

Всеки е опитвал такова събуждане. Усещането за прилив на енергия и освободеният стрес са само част от ефектите на сексът на разсъмване. А когато и двамата партньори са преминали през върха на оргазма… така де, цял ден си им личи, че са си взели сутрешната доза „хормони на щастието“.

Ползите са безспорни, нали? И ето защо:

Първо, защото това са повече приятни емоции за деня. От чисто физиологична гледна точка, след сън в тялото ни циркулира повече тестостерон. Повече от този хормон означава и по-продължителен и приятен секс. С него пък се повишават нивата на „хормоните на щастието“, което освен до подобрено либидо дава на партньорите и повече сексуална мощ. Излишно е да се споменава, че високите нива на тестостерон са предпоставка и за по-стабилна ерекция при мъжете.

Като продължим поредицата за хормоните, стигаме до окситоцина. Това вещество в популярната литература често бива наричано „хормон на любовта. За мозъкът ни той играе ролята на „лепило“, което ни кара да чувстваме партньорите си по-близки и желани. Поддържа желанието ни за секс, а за мъжете е неоценим помощник в еректилната функция и еякулацията. Казано по-кратко, окситоцинът заздравя връзката между двама души.

Сутрешният секс настройва тялото ни за работа. Това е перфектното време за ласки, които по-лесно да разбудят организма ни. И пак се намесват хормоните: по време на секс рязко се повишават нивата на естроген и тестостерон. Според редица проучвания, този ефект е ясно изразен в сутрешните часове. Конкретни научни данни сочат, че тъй като либидото ни се влияе от хормоналните нива, то и по-високите стойности сутрин са предпоставка партньорите да са по-палави и подвижни в леглото.

А в допълнение от сексуалната активност, в тялото ни се отделят ендорфини. Това невротрансмитери, които снижават болката и като цяло подобряват настроението ни. Казано с други думи, сексът сутрин (е, и по всяко друго време, но особено сутрин) може да намали мускулните болки. Напълно достатъчна причина, да започнете деня със секс, нали?

И да го правите, вместо фитнес. Натоварването е сравнимо с един лек сутрешен крос или 30-тина минути занимания във фитнеса, макар да не се горят толкова много калории. По данни от научни изследвания, средно при полов акт се изгарят между 5 и 12 калории на минута. Не ще ви помогне да стопите кой знае колко килограми, но какво лошо има да изгорите 80-100 калории чрез секс преди закуска?

Заедно с това ще понижите и нивата на стрес. Предстои ви напрегната седмица, очаквате повече натоварване на работното място, отношенията ви с колегите са обтегнати (не може да ги траете), чувствате се зле… Сутрешният секс е помощник, когато искате поне малко да намалите влиянието на тези фактори. Най-малкото, защото за известно време ще ви ангажира вниманието и ще ви откъсне от проблемите. Научни изследвания от последните двадесетина години са установили, че не само сексът, но и прегръдките, ласките и други приятни занимания с любим човек значително намаляват нивата на стресовите хормони.

А какво се случва, когато човек не е под стрес? Точно така, започва да мисли и действа по-спокойно. Няколко са изследванията на психолози и физиолози, които откриват пряка връзка между сексът за събуждане и подобреното функциониране на паметта. Научното обяснение е, че невротрансмитерите и хормоните подпомагат менталното ни здраве и водят до по-добра памет и по-лесно концентриране. Просто заменете съмнителният ефект от препаратите „за подобряване на паметта“ с реалните ползи от приятни сутрешни занимания.

Другата полза от секса изобщо, в частност употребата му преди кафето, е подсилването на имунитета. Витамините и минералите може и да вършат чудеса, но сексът е далеч по-чудесен и ефикасен. Установено без съмнение е, че хората, които редовно правят секс, са по-малко податливи на бактериални и вирусни инфекции.

Всъщност, ползите от кафето за разсънване са обект на дискусии. За ефектите от секса сутрин, обаче, и сами може да влезете в ролята на „група британски учени“ и да извършите собствени изследвания…

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448