За да заспивате лесно и да победите безсънието, следвайте тези 5 правила

Любопитно 30.09.2020 18:00 Снимка: ДНЕС+

За да заспивате лесно и да победите безсънието, следвайте тези 5 правила

5 съвета, с които да заспивате бързо вечер

Сънят е изключително важен. Липсата му може да доведе до диабет, затлъстяване, депресия или отслабване на имунната система. Стресът и тревожността са една от най-честите, но далеч не единствени причини да се въртите в леглото нощем и да не можете да заспите, макар че сте изморени. По-лоша е ситуацията на сутринта, когато едва отваряте очи, готови да изхвърлите алармата си. За да не става така, има няколко лесни начина да заспивате лесно вечер.

 

1. Вземете си горещ душ

Когато заспите, телесната ви температура става по-ниска. Затова не е лоша идея, преди да облечете пижамата си, да вземете горещ душ или вана. Охлаждането на тялото ви, което е задължителна последица, ще изпрати сигнал до мозъка ви, че е време за сън. Според някои проучвания топлата баня вечер подобрява качеството на съня.

2. Използвайте метода за дишане 4-7-8

Методът на дишане 4-7-8 е създаден от д-р Андрю Уейл. Той е много лесен и увеличава чувството на спокойствие. Така че няма да загубите, ако отделите минута за него преди сън. Методът е основан на техники за дишане от йогата, които отпускат нервната система. Поставете върха на езика зад горните си предни зъби. Издишайте колкото можете от въздуха в дробовете си. Вдишайте през носа, като мислено броите до 4. Задръжте дъха си за 7 секунди и го издишайте през устата си за 8. Повторете този цикъл 3 пъти, за да усетите ефекта му.

3. Изберете правилната поза за спане

Качественият сън малко или много зависи от позата, в която сте легнали. Обикновените позиции са три - по корен, по гръб или на една страна. Дълго време се смяташе, че ако спите по гръб, сънят ви ще бъде най-дълбок. Само че това бе оспорено. Според последните проучвания спането по гръб може да доведе до сънна апнея и хъркане. Затова най-добрият вариант е да легнете на страни.

4. Спуснете щорите или си вземете дебели завеси

Светлината влияе на вътрешния часовник на тялото ви, т.е. играе ключова роля за чувството на умора. Препоръчително е всеки ден да прекарвате колкото се може повече време в светло помещение. За предпочитане е да има естествена слънчева светлина, но и тази от лампите ще свърши тработа. Благодарение на нея тялото е нащрек, че нещо може да се случи. Тъмнината върши точно обратното - насърчава сънливостта. Освен това подпомага отделянето на хормона на съня мелатонин. Най-добре е или да имате в спалнята си плътни щори, или дебели завеси, които вечер не пропускат светлина.

5. Запишете положителните събития през деня

Много хора не могат да заспят заради тревожни мисли. За да се отърват от тях, трябва да се фокусират над хубави неща. Ако и вие се притеснявате вечер, без да можете да заспите, отидете до бюрото си и запишете поне 5 хубави неща, които са ви се случили през деня. Започнете да мислите как сте се чувствали тогава и без да усетите, стресът ще е изчезнал.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448