Печене, медитация, сетива, креативност и защо приготвянето на любимите ни ястия е вид терапия

Любопитно 27.04.2021 13:55 Снимка: ДНЕС+

Печене, медитация, сетива, креативност и защо приготвянето на любимите ни ястия е вид терапия

Приготвянето на вкусни ястия е радост не само за сетивата, но оказва положителен ефект и върху нашето психично здраве.

И въпреки че мнозина се напрягат само при мисълта за готвене, психолозите горещо го препоръчват като вид терапия. Особено когато печем вкусни и ароматни сладки изкушения.

И обяснението е много просто. Целият акт на сглобяване на съставките носи усещане за удовлетворение, освен това събужда вкусовите ни рецептори.

Според психолозите, процесът по приготвянето и изпичането на любимия ни кекс или бисквити, да речем, ангажира напълно вниманието ни, а повторението му има медиативен ефект върху мозъка ни.

Добавянето на съставки като масло и захар, разбиването на яйца, тяхното смесване и оформяне, които изискват да се фокусираме, разсейват негативните мисли и в крайна вдигат настроението ни.

А ако си пуснем и любимата ни музика, докато се вихрим в кухнята, терапевтичният е фект би бил още по-голям.

Отделно, допирът до финото брашно, шумът от блендера и красивият аромат имат невероятната сила да събудят и най-сънливите сетива. А те, от своя страна, насърчават производството на ендорфин, хормона на щастието.

И не на последно място - готвенето увеличава креативността. И специалистите обясняват този факт със силната връзка между творческото изразяване и цялостното благосъстояние.

Психолозите съветват смело да експериментираме с рецептите и да се стремим да ги подобрим според нашите разбирания, напомнят още от Healthy George./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448