Кога ще има сватби в космоса и колко ще струват

Любопитно 23.07.2021 16:59 Снимка: ДНЕС+

Кога ще има сватби в космоса и колко ще струват

След като първите два пътнически полета в Космоса са факт и съвсем скоро всеки желаещ и достатъчно заможен ще може да усети какво е да си в безтегловност, няма как да не си задаваме въпроса какво още ни очаква в бъдеще.

Докато някои, като Ричард Брансън, кроят планове за построяване на хотел извън орбитата на Земята, други предлагат още по-нестандартни решения - сватба в Космоса.

Space Perspective e американска компания от сферата на космическия туризъм, станала популярна с проекта за своя балон Neptune One, който предлага луксозно оборудване, големи панорамни прозорци и кратки разходки до Космоса. Очаква се първата да се проведе през 2024 г.

Но плановете им далеч не се изчерпват дотук. Тези дни от Space Perspective обявиха, че имат намерението да организират сватби в условия на нулева гравитация в своите луксозни капсули с размерите на футболно игрище.

Двойките ентусиасти ще могат да си кажат "да" и да разменят сватбени обети на височина 30 километра над повърхността на Земята. Космическото пътуване е с продължителност общо шест часа, а броят на присъстващите е силно ограничен - до осем души.

Компанията започна да отдава под наем цялата капсула за различни частни събития от края на юни и от там казват, че вече са записали първите желаещи за нетрадиционен сватбен ритуал. Не уточняват обаче кога точно ще се състои той.

Капсулата е оборудвана с баня, бар и безжичен интернет на борда, така че ще могат да предават на живо церемонията за всички, които не са могли да присъстват. А 360-градусовата гледка към нашата планета със сигурност ще бъде най-незабравимият им сватбен подарък.

От Space Perspective не дават крайна цена на една космическа сватба, но от сайта им разбираме, че едно място за полет с балона се продава за 125 хиляди долара. Местата за 2024 г. вече са изчерпани, а за 2025 г. остават още няколко, предава Daily Mail.

Наскоро балонът за космически пътувания проведе първия си успешен полет от площадката за изстрелване на NASA в Kennedy Space Center. За разлика от капсулите на Virgin Galactic, Blue Origin и останалите компании, които достигат зоната с нулева атмосфера за няколко минути, пътуването с Neptune One е по-"лежерно" и не толкова стресиращо за организма.

Височината от 30 километра се достига в рамките на два часа. През това време пътниците ще имат възможността да видят редица забележителности по земното кълбо от тотално нова перспектива. А с всичките си предимства - на първо място по-ниската си цена, балонът на Space Perspective ще се превърне в предпочитан избор от много космически ентусиасти./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448