Джинджифил, лимон, мед - единственият студен чай за летните дни

Любопитно 18.06.2021 16:52 Снимка: ДНЕС+

Джинджифил, лимон, мед - единственият студен чай за летните дни

В лавките и барчетата можем да намерим всевъзможни продукти, върху които са уж вид студен чай, но истината е, че повечето от тях нямат почти нищо общо с какъвто и да е чай, а са просто микс от захар, вода и есенции.

Затова решихме да изпробваме няколко рецепти за домашно приготвен студен чай и се спряхме на най-разхлаждащата и тонизиращата от тях.

Рецептата е типична за югоизточна Азия и представлява изключително лесен за приготвяне бъркоч от 100 грама джинджифил, един лимон, няколко лъжици мед и вода - семпло и здравословно.

Джинджифилът не се реже, а се настъргва на ситно в голям съд, като дори не е нужно да си правим труда да белим кората му.

Заливаме стърготините с току-що свалена от котлона или от електрическа кана вода, и оставяме сместа да преседи около 10 минути, така че да позволим на джинджифила да пусне всичките си полезни съставки.

В друг съд, който ще използваме за съхранение на чая, изцеждаме лимона и добавяме мед.

С помощта на цедка отстраняваме стърготините, ако присъствието им в чая не ни допада, и оставяме сместа в хладилника.

Чаят е изключително тонизиращ, благодарение на джинджифила и меда, а наличието на лимон е добър начин да балансираме pH-то на организма си./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448