Дивият чесън - вкусен и ароматен, но с опасни отровни двойници

Любопитно 03.05.2024 16:26 Снимка: ДНЕС+

Дивият чесън - вкусен и ароматен, но с опасни отровни двойници

Пролетта е времето, когато консумираме най-много зеленолистни зеленчуци. А за много от нас те са особено вкусни, ако са диво набрани - коприва, лапад, киселец. И див чесън - последният избуява през март, април и началото на май, и е любим на много хора.

Хубавото на левурдата (allium ursinum), както още се нарича дивият чесън, е че цялото растение е ядливо. Грудките могат да се ползват вместо стар лук, младите листенца се ядат на салата, а по-големите се готвят като спанак.

Малките бели съцветия на цветовете могат да се ползват за декорация на ястия, а след това дори семената от шушулките са ядливи - те могат да бъдат мариновани подобно на каперси, пишат BBC Good Food.

Снимка 663502

Източник: iStock

Дивият чесън расте във влажни и гористи местности, като на места се образуват цели поляни. Когато не го познаваме добре, е препоръчително да го берем с някой, който го разпознава, защото растението има няколко отровно двойника.

Красивата, но отровна момина сълза

Източник: iStock

Красивата, но отровна момина сълза

Левурдата може да бъде сбъркана с листата на момината сълза или някои растения от семейство Змиярникови като змийски лапад например. И двете споменати са отровни, но листата на нито едно не мирише на чесън - отличителният белег на левурдата./lifestyle.bg

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319