
Любопитно 08.10.2025 10:07 Снимка: ДНЕС+
Време е да сложим киселото зеле
Дойде сезонът за приготвяне на киселото зеле. То е неизменна част от зимнината на българина. Консумацията му има множество ползи за здравето. Богато е на витамини и минерали, а пробиотичните бактерии в него повишат имунната система. Редовната консумация на кисело зеле също така може да подобри храносмилането и микрофлората на стомашно-чревния тракт. Може да се консумира под формата на салата или различни ястия.

Няма нищо по-вкусно от домашно приготвените кисели зелки, затова в много български домове се подготвят и пълнят бидони. Много важно е кога да го сложим, за да стане готово за коледните празници. Ако е много студено, няма да ферментира, а ако е много топло – също няма да стане.
Специалистите съветват, че е най-добре зелето да се сложи в бидоните в началото на ноември, но не по-късно от 20 ноември, за да стане до Коледа.
Ако решите сами да си го приготвите, след като подредите зелките в бидона и ги залеете със саламура, трябва да ги затиснете, така че да не изплуват и редовно да ги претакате, докато станат готови. Някои хора добавят ябълка, дюля, червено зеле.
Не всяко зеле е подходящо за бидона. Слагат се късните сортове, като се подбират твърди, стегнати зелки. Добре е големината им да е съобразена с отвора на бидона, за да не се налага да се режат. За съд с вместимост 80 л са необходими около 35 кг зеле. Що се отнася до пропорцията между солта и водата, всеки я прави на вкус. Специалистите съветват да спазите следната пропорция: 40 гр. едра морска сол на 1 кг зеле.

Когато е готово е важно да добавите няколко корена от хрян или натриев бензоат, за да стопирате процеса на ферментация и да му се наслаждавате чак до пролетта.
Ако не се наемате да си го приготвите сами, а си купувате, то лекарите съветват да изплакнете закупеното кисело зеле преди употреба. Това е необходимо, за да се отстранят излишните сол и оцет, които обикновено се добавят обилно към продукта за удължаване на срока му на годност.
Също така, купешкото кисело зеле може да съдържа различни изкуствени подобрители на вкуса и консерванти - измиването ще помогне за намаляване на количеството им, а и за подобряване на вкусовите му качества./tribune.bg
Още по темата
![]() |
1 | 2.09988 |
![]() |
1 | 2.24731 |
![]() |
10 | 3.84106 |
![]() |
100 | 4.01995 |
![]() |
1 | 1.67652 |
Последни новини
- 12:15 Забраната за достъп до "Елените" пада частично, около 100 души са в общински имоти
- 12:07 Украйна обмисля да завърши Хмелницката АЕЦ без българските реактори
- 11:59 Теменужка Петкова: Не обедняваме! Разходите за персонал тази година са с 3,7 млрд. лв. повече
- 11:52 Желязков към министрите: Не искам оправдания, а решения
- 11:44 Медведев се подигра на Тръмп: Ако Киев получи Tomahawk, ще удари европейските столици
- 11:37 Закъсали автомобили в Русе заради проливните дъждове
- 11:28 Нанков към ПП-ДБ за боклука на София: Защо заложихте прогнозни цени, а не сложихте пределни цени
- 11:21 Тежки пазарлъци в Париж! Крайнодесните отказаха поканата на премиера Льокорню за последни разговори