10 предизвикателства за ЕС през 2021 г.

Избрано 21.01.2021 09:21 Снимка: ДНЕС+

10 предизвикателства за ЕС през 2021 г.

Безпрецедентната мобилизация заради пандемията ще трябва да се запази

След края на 2020 г., която бе белязана от безпрецедентна криза за целия свят, Европейският съюз навлиза в 2021 г. с притеснение и надежда. Тревогите са, че борбата с коронавируса далеч не е приключила, а надеждата - ваксинирането на населението започна, а съюзът натрупа опит как да се справя с големите трудности. През последните месеци той показа мобилизация и единство в действията и бързина във вземането на решенията. Ще се наложи да ги прилага и спрямо предизвикателствата през новата година.

Ваксинирането срещу COVID-19

2021 г. започна с ентусиазъм, защото от теория ваксините срещу COVID-19 се превърнаха в реалност. Като силен символ на единство в ЕС ваксинирането в държавите членки започна едновременно на 27 декември 2020 г. През януари обаче то продължи с различен ритъм в отделните страни и се видя, че в някои от тях не протича така гладко, както се очакваше.

Еврокомисията сключи предварителни споразумения за доставка на ваксини, преди да е ясно дали разработките ще завършат с успех, или не. Така съюзът навлезе в 2021 г. с голям портфейл от договори с 6 компании, a през януари приключи предварителните разговори с още две.

В момента за употреба в ЕС са одобрени ваксините на “Пфайзер/Байонтек” и на “Модерна”, в края на месеца се чака одобрението на препарата на “АстраЗенека”, разработен съвместно с университета в Оксфорд. Оказа се обаче, че ваксинирането, поне в началния си етап, се сблъсква с два основни проблема - от една страна, скептицизма към ваксините, от друга - недоволство, че процесът на имунизиране тече бавно и няма достатъчно дози.

През 2021 г. едно от основните изпитания за Брюксел ще е както повишаване на доверието към ваксините, така и осигуряването на достатъчно количество доставяни равномерно и разпределяни равнопоставено дози. Във вторник Европейският парламент единодушно настоя Еврокомисията да осигури прозрачност на договорите, които е сключила с производителите на ваксини, както и да се отговори на въпроса защо се бавят доставките.

Гарантиране на свободното движение

Това е друго голямо предизвикателство, свързано с пандемията. Затова на първата среща на върха на 21 януари вероятно ще бъде обсъден и въпросът за въвеждането на ваксинационен сертификат. В интервю преди дни председателят на Европейския съвет Шарл Мишел допусна дискусии по темата, но предупреди, че мярката ще предизвика брожения, затова не бива да се избързва. Идеята бе лансирана от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис като начин за улесняване на туристическите пътувания.

Заради пандемията през 2020 г. се наложиха серозни рестрикции по вътрешните граници на съюза. И през настоящата година Европа е изправена пред необходимостта да намери крехкия баланс между опазването на здравето на гражданите и гарантирането на техните права и свободи. Крачка в тази посока e унифицирането и взаимното признаване на тестовете - както PCR, така и на бързите антигенни тестове.

Възстановяване на икономиката

След като 27-те постигнаха политическо споразумение през юли 2020 г., Европейският парламент и Европейският съвет одобриха през декември Многогодишната финансова рамка от 1074 млрд. евро за периода 2021-2027 г. Заедно със 750 млрд. евро, предназначени за финансиране “Следващо поколение ЕС” - временния инструмент за стимулиране на възстановяването, се осигуряват безпрецедентните 1,8 трилиона евро за подкрепа на пострадалите от пандемията икономики. Следващата важна стъпка е до 30 април 2021 г. държавите членки да представят пред ЕК националните си проектопланове за възстановяване, които трябва да се одобрят в срок от два месеца.

Един сюжет, който вече предизвика напрежение в съюза, е механизмът за обвързване на европейските фондове със зачитането на върховенството на закона. Унгария и Полша в продължение на месец блокираха многогодишния бюджет - и по презумпция възстановителния план - като знак на несъгласие. В крайна сметка постигнаха компромис с германското председателство в последния момент. Механизмът влезе в сила от 1 януари.

Ускоряване на зеления преход

След като постави Зеления пакт в сърцето на мандата си, председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен иска през 2021 г. Европа да стане водещ за екологичния преход континент. През годината има важни събития в тази сфера като състоялия се вече на 11 януари форум One Planet Summit в Париж, както и COP26 (Конференцията на ООН за климата) в Глазгоу през ноември. Според сайта на Еврокомисията в началото на настоящата година трябва да бъде представена нова по-амбициозна стратегия за адаптиране към промените на климата, а до юни да бъде предложен пакет от конкретни мерки за постигане на целта до 2030 г. въглеродните емисии да намалеят с 55% от нивата през 1990 г.

Контрол на миграцията

Новият Европейски пакт за миграцията и убежището бе представен на 23 септември 2020 г. С него се предлага въвеждането на интегрирана процедура на границата, включваща за първи път скрининг преди влизането, обхващащ идентифицирането на всички хора, които преминават външните граници на ЕС нелегално. Вторият важен аспект на пакта е справедливото споделяне на отговорността и солидарността. По тази точка се очертават бурни дебати, тъй като 27-те, както и Европейският парламент са разделени между привърженици на по-голяма справедливост при разпределението на бежанците и привърженици на политиката, насочена основно към връщането им в държавите на произход.

Първостепенна сила в дипломацията

Европа и занапред ще се стреми към по-силно геополитическо и дипломатическо позициониране. В момента една от точките на напрежение на европейските граници е Източното Средиземноморие - богатите на газ гръцки и кипърски териториални води, в които Турция прави сондажи в противоречие на международното право.

По отношение на Турция през 2021 г. ЕС ще трябва умело да балансира между санкциите и протегнатата ръка. Очаква се до март шефът на европейската дипломация Жозеп Борел да представи детайлен доклад за състоянието на политическите, икономическите и търговските отношения между ЕС и Турция и да предложи по-нататъшни действия, включително разширяване на санкциите.

Засилване на икономическите връзки

В края на 2020 г. на косъм бе постигнато търговско споразумение между ЕС и Великобритания след Брекзит.

През 2021 г. се очаква да продължат консултациите по постигнатото принципно споразумение за инвестициите с Китай. С него на европейските компании трябва да се гарантира по-добър достъп до китайския пазар, защитаван досега от рестриктивно законодателство и държавни субсидии.

Подписаното през 2019 г. споразумение за свободна търговия с Меркосур (Бразилия, Аржентина, Уругвай, Парагвай) също ще е в центъра на спорове, след като португалското председателство обяви, че ще поднови процеса на приемането му. Текстът трябва да бъде ратифициран от Европейския парламент и националните парламенти, в някои от които има съпротива срещу проекта.

Активизиране на транс-атлантическите отношения

Поведението на новата американска администрация на Джо Байдън е определящо за търговското бъдеще на Европа. Дългата трансатлантическа търговска война, по време на която президентът Тръмп наложи нови мита на серия европейски продукти, изведе на преден план дебата за европейската стратегическа автономност.

Друг важен сюжет на трансатлантическите връзки са технологичните гиганти. Тъй като повечето са американски, Брюксел трябва да постигне по-добро разбирателсвто с Вашингтон за прилагането на законодателния пакет (Digital Services Act и Digital Markets Act), предложен от Европейската комисия в желанието ѝ да наложи глобален и в краен случай европейски данък на големите компании в сектора. Друга посока за сътрудничество е климатичното досие, след като Байдън обяви намерението си да върне САЩ в Парижкото споразумение.

Гражданско общество

2021 г. ще е белязана от избори в редица европейски държави. Едни от тях са германските парламентарни избори през септември. Ангела Меркел вече обяви, че ще сложи край на своите 16 г. управление начело на правителството в Берлин. ЕС ще се раздели с една от водещите си фигури. Личността на нейния наследник на канцлерското място и неговата способност да поддържа актуалната динамика на двойката Германия-Франция ще е от ключово значение за бъдещето на общността.

Конференцията за бъдещето на Европа, чието лансиране бе първоначално предвидено за 9 май 2020 г. за срок от 2 г., бе отложена. Следваща дата за началото ѝ още не е насрочена, но това събитие трябва да позволи на гражданското общество да определи бъдещите приоритети на ЕС.

Социална Европа

Португалското председателство разкри амбицията си да задълбочи социалната Европа с организирането на среща на върха през май 2021 г. в Порто. 27-те ще бъдат поканени да надграждат върху основата на европейския стълб на социалните права и да обсъдят идеята за минимална европейска заплата./24 часа

CHF CHF 1 1.76742
GBP GBP 1 2.26632
RON RON 10 4.00678
TRY TRY 10 2.18524
USD USD 1 1.63832