Преки ползи от 2 млрд. лв. внася концесията на летище "София", уверява Желязков

България 26.02.2021 20:27 Снимка: ДНЕС+

Преки ползи от 2 млрд. лв. внася концесията на летище "София", уверява Желязков

"Концесията на летище "София" ще внесе преки ползи от 2 млрд. лева".

Това заяви транспортният министър Росен Желязков пред bTV.

Той коментира обвиненията от страна на БСП, че правителството иска да отложи ангажиментите на концесионера на летището с 10 години.

"Или не искат да разберат, или не могат да разберат. Или не искат правителството да направи една от най-добрите инвестиционни реализации в страната", коментира Желязков.

По думите му в момента, в който тръгне концесията, държавата ни ще получи първоначално плащане на стойност 660 млн. лв. с ДДС, което ще влезе директно в бюджета. Отделно има заделени 628 милиона за инвестиции в самото летище.

"Концесионерът трябва да плаща 24 млн. евро или 32% от приходите на летището на година. Те предлагат да отложим плащанията за 10 години, не искат пари от държавата, не казват да ги освободим, а да ги отложим", категоричен е Желязков.

Транспортният министър посочи, че ползите от това отлагане са значително по-големи. По този начин няма да се увеличават летищните такси, самото летище ще развива в следващите пет години, което е от съществено значение за възстановяването от последиците от коронавирусната пандемия.

По отношение на изборите Росен Желязков коментира, че е крайно време да се разбере, че не правителството организира изборите, а ЦИК, РИК и СИК.

"Правителството - дали ще е редовно или служебно - прави материално-техническата подготовка. Дава парите и до там", казва министърът.

"Самата организация не е по-различна от тази на всички избори, но за първи път едно правителство ще прави изборите в края на мандата си", допълни Желязков./БТВ

CHF CHF 1 1.77271
GBP GBP 1 2.2502
RON RON 10 3.97203
TRY TRY 10 2.02065
USD USD 1 1.63476