Откриха от къде идва неприятна миризма в Стамболийски

България 31.05.2021 13:50 Снимка: ДНЕС+

Откриха от къде идва неприятна миризма в Стамболийски

От сутринта в град Стамболийски се усеща силна и задушлива миризма, което е потвърдено от кмета Георги Мараджиев, съобщи БиТиВи. След спиране на газоподаването към 10:30 ч. неприятният мирис е намалял.

Екипи на полицията и пожарната, както и авариен екип на фирмата, поддържаща градския газопровод, са търсили мястото на евентуалния пробив.

Малко по-късно в социалната мрежа Фейсбук кметът Георги Мараджиев написа, че е открита причината. Няма авария по газопреносната мрежа.

"Намерени са варели с химикала одорант, вещество, което придава спицифичната миризма на газа и се слага като добавка към него, за да го усещаме при евентуална авария. Тези варели са били във вагон на фирма за скраб в близост до Монди, затова миризмата е идвала оттам. Така че, всички да са спокойни - НЯМА АВАРИЯ", написа Мараджиев (правописът е запазен - б.р.).

Той информира, че са били в контакт с екипите на "Ситигаз", полицията и пожарната. Миризмата се усещаше в района на заводските блокове, където бе позиционирана и специалната техника на "Ситигаз", с която търсеха повредата.

От около час и половина служителите са там, а междувременно бе спряно и газоподаването за домакинствата, защото само газът, който се подава до домовете, има специфична миризма. Производственият газ няма мирис. Това е насочило експертите, че става дума за някаква авария в мрежата към потребителите от домакинствата.

Пак казвам, няма такава, случи се най-добрият изход от ситуацията и гражданите да са спокойни, увери кметът на Стамболийски.

Директорът на местното предприятие за хартия Александър Криклер е уверил, че в предприятието всичко е наред. Те разполагат с нужната техника и винаги са готови при нужда да я предоставят, написа кметът.

Предстои да подадат новите данни към РИОСВ. Варелите ще излъчват миризма седмици наред и единственият начин да бъде по-бързо неутрализирана е да се залеят с хипохлорит, твърди кметът.

От предприятието са осигурили хипохлорита. Веществото е вече на място, написа с благодарност кметът на Стамболийски./БТВ

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448