Миризмата на новата кола може да причини рак

Любопитно 20.04.2023 11:15 Снимка: ДНЕС+

Миризмата на новата кола може да причини рак

Миризмата на нова кола се дължи на химикали, причиняващи рак. Това се твърди в ново проучване. Коктейлът от кожа и пластмаса, който се засилва в жегите, трябва да се диша възможно най-малко, предупреждават специалистите.

Седенето в нова кола за 30 минути всеки ден излага хората на опасни нива на канцерогените формалдехид и ацеталдехид. До този извод са стигнали изследователи от Харвардския университет и Пекинския технологичен институт.

Те анализираха концентрацията на двадесет често срещани химикала в новите автомобили и оцениха количествата, които приемате чрез вдишване или поглъщане. Абсорбцията през кожата също представлява риск.

Виновниците са летливите органични съединения, отделяни от кожата, пластмасата и винил. Химикалите, използвани за фиксиране и запечатване на автомобилни части, също могат да са вредни за здравето.

Тестът е направен върху нови автомобили, които са били паркирани отвън в продължение на 12 последователни дни. Количеството формалдехид е с 35 процента над допустимото. Това на ацеалдехид е с 61% по-високо от стандартното.

Излагането на високи нива на формалдехид може да причини миелоидна левкемия и редки видове рак на носните синуси. Ацеталдехидът е категоризиран от Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA) като "вероятен канцероген" за хората. При плъхове, които вдишват това вещество, се установява повишен брой назални тумори.

Това проучване, публикувано в списанието Cell Reports Physical Science, отразява резултатите от подобно проучване през 2021 г. Експерти от Калифорнийския университет тогава откриха, че едно пътуване с кола от само двадесет минути е достатъчно, за да повиши безопасното ниво на канцерогени вещества като бензен и формалдехид.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.33073
RON RON 10 3.93725
TRY TRY 100 5.4048
USD USD 1 1.78876