Калфин видя възможност в евросредствата България да се трансформира

България 26.07.2020 19:58 Снимка: ДНЕС+

Калфин видя възможност в евросредствата България да се трансформира

Има шанс след 5-6 г. България да има по-различни доходи и икономика. Това заяви пред Нова телевизия бившият социален и външен министър и съветник по бюджета на ЕС Ивайло Калфин.

"България има възможност да похарчи 12 милиарда евро. Това е огромна сума за страната ни и в обозримо бъдеще не виждам причина да получим наготово тези пари, за да направим реформа. И тук трябва да си поставим за цел да имаме абсолютно различна икономика и различни доходи", обяви той.

Лидерите на Европейския съюз постигнаха историческо споразумение във вторник за отделяне на огромни средства за възстановяване на икономиките от пандемията от коронавирус. Срещата на върха продължи почти пет дни и на няколко пъти беше на ръба на провал. Споразумението позволява на Европейската комисия да набере 750 милиарда евро от капиталовите пазари от името на всички 27 страни членки - безпрецедентен акт на солидарност в почти 70-годишната евроинтеграция. Договорената Многогодишна финансова рамка (2021-2027) е повече от 1 трилион евро. 

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че България ще разполага по Многогодишната финансова рамка и пакета Следващо поколение в следващите седем години с 29 млрд. евро.

Калфин коментира, че Европа ще търси резултати от страната ни именно по линия на неравенствата в доходите и ниската конкурентоспособност на икономиката.

"Има шанс при съгласие и мобилизация след 5 или 6 години ние да имаме доста по-различни доходи и икономика", убеден е той.

Калфин допълни, че с тези средства страната ни има възможност да има по-добра, по-технологична и по-зелена икономика, а работодателите да имат шанс да дават по-високи заплати на служителите си./NOVA

CHF CHF 1 1.81028
GBP GBP 1 2.16418
RON RON 10 4.04314
TRY TRY 10 2.30046
USD USD 1 1.6551