Храни които никога да не замразявате
Любопитно 02.03.2018 09:42
Когато имаме храни, които възнамеряваме да съхраним за по-дълго, ги поставяме във фризера. Това е най-лесният и удобен начин да запазим продукти за дългосрочно ползване.
Някои храни обаче не трябва да бъдат замразявани. Престоят им във фризера уврежда тяхната структура и разваля вкусовите и хранителните им качества.
Кои са тези храни?
Прясно мляко
Много съвременни майки се осланят на фризера, когато трябва да съхраняват задълго кърмата си. Хора, които пък се снабдяват с домашно прясно мляко в големи количества, също ползват фризера като начин да запазят прясната продукция дълго време.
Млякото обаче не трябва да се замразява, защото водните и протеиновите му молекули се разделят при минусови температури. Ето защо след размразяване то губи качествата си, дори лесно може да се пресече.
Картофи
Картофите съдържат големи количества вода в състава си. Затова след размразяване те омекват и се скапват лесно. Освен това вкусът им не е същият.
Пържени храни
Ако ви е останала някаква пържена храна, не я слагайте във фризера. След размразяването ? тя ще бъде мека и с текстура повече на каша, отколкото на хрупкав пържен продукт, каквато е била преди това.
Яйца
Суровите яйца не трябва да се замразяват, защото водата в техния състав се разширява при замразяване и оказва влияние върху черупката. Това предизвиква по-лесно навлизане на бактерии в яйцето, както и риск от напукване и счупване.
Меки сирена
Да съхранявате меки сирена във фризер е като да замразявате мляко вътре. Компонентите им се разделят при процеса на замразяване, след което качеството на сирената се разваля.
Сурови плодове и зеленчуци
Не мислете, че като ги замразите ще удължите трайността им. Напротив, водата в тях замръзва, а след това при размразяване може да останат кристалчета. Продуктите омекват и бързо се скапват.
Тестени изделия
Готови сладкиши, паста, тестени печива не трябва да се замразяват. Тестото губи своята еластичност, хрупкавост и пухкавост. Става меко, ронливо и омекнало.
Меса, които вече са били замразявани
Веднъж размразено, месото и рибата трябва да се сготвят. Не можете да ги замразявате повторно, защото в тях вече може да има потенциално опасни бактерии. /az-jenata.bg
Някои храни обаче не трябва да бъдат замразявани. Престоят им във фризера уврежда тяхната структура и разваля вкусовите и хранителните им качества.
Кои са тези храни?
Прясно мляко
Много съвременни майки се осланят на фризера, когато трябва да съхраняват задълго кърмата си. Хора, които пък се снабдяват с домашно прясно мляко в големи количества, също ползват фризера като начин да запазят прясната продукция дълго време.
Млякото обаче не трябва да се замразява, защото водните и протеиновите му молекули се разделят при минусови температури. Ето защо след размразяване то губи качествата си, дори лесно може да се пресече.
Картофи
Картофите съдържат големи количества вода в състава си. Затова след размразяване те омекват и се скапват лесно. Освен това вкусът им не е същият.
Пържени храни
Ако ви е останала някаква пържена храна, не я слагайте във фризера. След размразяването ? тя ще бъде мека и с текстура повече на каша, отколкото на хрупкав пържен продукт, каквато е била преди това.
Яйца
Суровите яйца не трябва да се замразяват, защото водата в техния състав се разширява при замразяване и оказва влияние върху черупката. Това предизвиква по-лесно навлизане на бактерии в яйцето, както и риск от напукване и счупване.
Меки сирена
Да съхранявате меки сирена във фризер е като да замразявате мляко вътре. Компонентите им се разделят при процеса на замразяване, след което качеството на сирената се разваля.
Сурови плодове и зеленчуци
Не мислете, че като ги замразите ще удължите трайността им. Напротив, водата в тях замръзва, а след това при размразяване може да останат кристалчета. Продуктите омекват и бързо се скапват.
Тестени изделия
Готови сладкиши, паста, тестени печива не трябва да се замразяват. Тестото губи своята еластичност, хрупкавост и пухкавост. Става меко, ронливо и омекнало.
Меса, които вече са били замразявани
Веднъж размразено, месото и рибата трябва да се сготвят. Не можете да ги замразявате повторно, защото в тях вече може да има потенциално опасни бактерии. /az-jenata.bg
CHF | 1 | 2.10939 |
GBP | 1 | 2.35062 |
RON | 10 | 3.92997 |
TRY | 100 | 5.43683 |
USD | 1 | 1.87844 |
Последни новини
- 21:26 Кирил Петков пазарува с кола на НСО барабар с цялата фамилия (ВИДЕО)
- 21:12 Хороскоп за неделя, 24 ноември 2024 г.
- 19:42 Бивш командир от "Азов": Остава един руски удар до пълното потъване на Украйна в мрак
- 19:33 Коя е жената, създала дубайския шоколад, по който светът полудя
- 19:24 На новото бойно поле на онлайн гигантите Китай води с много
- 19:20 "Резидент": Дезертьорството във ВСУ се разраства, най-малко 100 000 са избягали от бойните части
- 19:15 Остров Тигрес - зловещият град-призрак, попаднал в капана на времето (ВИДЕО)
- 19:09 Ердоган приветства "смелото" решение на МНС да издаде заповеди за арест на Нетаняху и Галант