Белгия и Украйна без голове, но и това бе достатъчно за осминафинал на белгийците

Спорт 26.06.2024 21:14 Снимка: ДНЕС+

Белгия и Украйна без голове, но и това бе достатъчно за осминафинал на белгийците

Украйна напуска, "червените дяволи" ще играят срещу Франция в елиминациите

Белгия не вкара за втори път в три мача, но все пак продължава напред към осминафиналите на Евро 2024. Равенство 0:0 срещу Украйна се оказа достатъчно за белгийците да продължат напред към елиминациите като втори в крайното класиране на група "Е", докато за украинците остава разочарованието и отпадането от турнира.

И трите отбора в тази група завъшрват с равен актив - от по 4 точки, след като в другия мач Словакия и Румъния завършиха 1:1, напълно очаквано.

Украйна опита да стресне съперника си с ранен натиск дълбоко в собствената му половина, но това не стресна кой знае колко "червените дяволи", а дори напротив. Именно те стигнаха до първото положение в мача, след като в 6-ата минута маестро Кевин Де Бройне пусна перфектен пас между трима в жълто, но от няколко метра и от малък ъгъл Ромелу Лукаку не нацели топката достатъчно добре.

Постепенно Белгия заигра в своя познат ритъм, а почти всички атаки задължително минаваха през Де Бройне в центъра или през Жереми Доку по лявото крило. Но ситуацията в дефанзивен план бе по-различна, като именно след грешки в защита украинците стигнаха до по-опасни положения. Кастелс обаче спаси и двата далечни изстрела на Роман Яремчук и Артьом Довбик след малко повече от 20 минути футбол.

Снимка: Getty Images

Де Бройне опита да изненада Трубин с диагонален шут в близкия ъгъл след изпълнение на фаул от около 30 метра, но топката мина от външната страна на гредата.

Три минути преди почивката пък Украйна пропусна най-добрия си шанс досега - с два паса през центъра топката стигна до Яремчук, който обаче предпочете да комбинира с Довбик, вместо да стреля от вратарското поле. И така отново нямаше гол.

Белгийците натиснаха съперника с подновяването на играта, но креативността им в атака не бе особено впечатляваща, защото крайната цел на всичко бе Ромелу Лукаку. В 57-ата минута именно таранът в състава на Доменико Тедеско не успя да засече успореден на голлинията пас от страна на Доку, който пък бе изведен с поредния перфектен пас от страна на Де Бройне.

Снимка: Getty Images

Украинските футболисите се прибраха в собствената си половина и се наредиха наистина добре, отбивайки всички белгийски опити за пробив в защитните им линии. Като цяло темпото на мача спадна значително и Украйна се отбраняваше, а пък Белгия се опитваше да премине през добре подредените си съперници.

Но след цялото затишие в рамките само на минутка видяхме две чудесни положения за гол - по едно и за двата отбора. Първо в 73-ата минута резервата Яник Ферейра-Караско и Лукаку разиграха двойно подаване, след което Трубин трябваше да се потруди, за да отрази мощен изстрел на първия. А в отговор Довбик се откъсна зад защитата на съперника, но загуби прекалено много време във финтове и не успя да шутира. Въпреки това секунди след това пак Довбик бе намесен, като Ваут Фаес блокира негов изстрел от едва 5-6 метра дистанция - може би най-доброто украинско положение след почивката.

Снимка: Getty Images

Седем минути преди края появилият се като резерва Руслан Малиновский опита да реализира директно от корнер и бе на косъм от това да го направи. Той стреля в близкия ъгъл на белгийската врата, а Кастелс със светкавична реакция предотврати попадение във вратата си.

На финалната права мачът определено стана по-атрактивен, след като и двата отбора започнаха да търсят далеч по-активно гола, но отново само се редуваха да пропускат добри възможности. Вече в добавеното време Ферейра-Караско поиска дузпа, каквато не бе дадена, а след това Судаков проби необезпокоявано през средата и стреля, но недостатъчно силно. А в последните секунди белгийците просто започнаха да бавят играта, пазейки топката до един от корнерите.

CHF CHF 1 2.03013
GBP GBP 1 2.31082
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.55842
USD USD 1 1.82702