Турция все пак пречупи 10 сърцати чехи в гладиаторска битка

Спорт 27.06.2024 00:23 Снимка: Getty Images

Турция все пак пречупи 10 сърцати чехи в гладиаторска битка

Ранен червен картон промени мача, но интригата бе жива до края

Турция пречупи в добавеното време Чехия с 2:1 в луд, драматичен и нервен мач в Хамбург, след който пълният пъзел на елиминациите на Евро 2024 вече е ясен. Турците завършват втори в група F с 6 точки и чакат осминафинал срещу Австрия. Чехите отпадат, те са последни в карето само с 2 точки. Напред от него отиват още Португалия (6 точки) и Грузия (с 4).

Мачът започна огнено, като агресията на двата отбора бе канализирана не само в атаки, но и в единоборства за всяка топка. Още в първите минути някои от тях минаха границите, а Антонин Барак направи ненужно груб фаул в 7-ата минута и получи напълно заслужен жълт картон.

Далеч не толкова категоричен бе вторият му такъв - в 20-ата минута, изваден твърде лесно от рефера Ищван Ковач от Румъния за остро влизане, но в никакъв случай не грубо. И така още в началото чехите останаха с 10 души, а това в мач с такъв заряд е като присъда.

Реферът си вкара автогол с решението, което вероятно оцени като смело. Защото нататък на терена нервите, провокациите и искрите не спираха. 12 жълти картона на играчи на терена, плюс още четири на хора от скамейките, са доказателството. След края пък бе изгонен и чехът Хори, който опита разправа със съперник.

Снимка: Getty Images

Турците взеха инициативата и изцяло контролираха топката в минутите след червения картон. Но в 43-ата минута отборът с човек по-малко стигна до златен шанс. Но левият бранител Юрашек изпусна, останал сам срещу вратаря Мерт Гюнок. И полувремето завърши без гол.

Напрежението продължаваше да е огромно в Хамбург, особено при новините, че Грузия води с 1:0 срещу Португалия.

Но стартът на второто полувреме сякаш разби интригата.

Страхотен гол на Хакан Чалханоглу в 51-вата минута взриви стадиона, пълен с турски фенове. Капитанът заби по диагонала с хубав нисък удар, оставил без никакъв шанс за реакция вратаря Станек. Нещо повече - стражът на чехите получи травма при спасяване секунди преди шута на Чалханоглу, което наложи смяна.

Турция съвсем се разгърна, а на три пъти топката бе на път да навести мрежата на съперника, но положенията бяха изпуснати.

Снимка: Getty Images

И футболът, както често го прави, реши да ни подари драма, напук на логиката. Чехите изравниха в 66-ата минута с гол, който нямаше нищо общо със случващото се на терена. Дълъг тъч внесе паника в отбраната на турците, двуметровият Томаш Хори натисна леко и без нарушение Гюнок, а той сбърка. Топката отиде в краката на Томаш Соучек, който реализира.

Хори бе пуснат на терена именно с такава задача - да "намачка" физически турската отбрана и вратар. Той е с габарити, подобни на Ян Колер, легендарният гигант в чешката атака от началото на века.

Напрежението пак се настани в турските крака - един гол ги вадеше от турнира. Чехите търсеха статични положения, ритаха топката към двуметровия си нападател и не се предаваха, оголвайки се за опасни турски контраатаки, които по чудо не донесоха нов гол. Но какво имаха да губят чехите? Един гол ги класираше напред. Характерът на този отбор не може да бъде поставян под никакво съмнение.

Но не стигна... Дженк Тосун вкара в добавеното време и реши всичко. Тази гладиаторска битка, в която накрая се стигна и до спречкване на терена между играчите, имаше заряд на елиминационен мач.

Чехите отпадат с две точки. Португалия с 6 е на осминафинал като първи в групата и ще играе срещу Словения. Турците са втори също с 6 точки и отиват на сблъсък с Австрия, а Грузия - с Испания.

Снимка: Getty Images
CHF CHF 1 2.03013
GBP GBP 1 2.31082
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.55842
USD USD 1 1.82702