Всеки четвърти е диагностициран с намалена костна плътност или остеопороза

Варна<+> 28.08.2020 09:42 Снимка: ДНЕС+

Всеки четвърти е диагностициран с намалена костна плътност или остеопороза

В месеца на костното здраве, около 400 души във Варна се изследваха в  ДКЦ „Чайка“

Близо 400 души от Варна и региона са направили  измерване на костна плътност като прогнозният обхват на инициативата е около 1000 изследвания. Часовете до 21 септември вече са заети, но записванията продължават и всички желаещи ще бъдат изследвани, съобщиха за ДНЕС+ от ДКЦ „Чайка“. Кампанията е на Центъра по остеопороза и остеометрия във Варна и е една от най – големите инициативи за здравна профилактика в страната. Изследванията се правят с така наречения  ДЕКСА апарат - единствената надеждна технология за установяване загуба на костно вещество.71% от преминалите ациенти се изследват за първи път, като при при 43 %  от тях е установена намалена костна плътност (остеопения), а  при 23 % е диагностицирана остеопороза.

На практика всеки 4-ти е диагностициран с развито заболяване, без външни признаци, а това е тревожно голям дял, тъй като състоянието, пряко застрашaва здравето на индивида и изисква спешни мерки, казаха от здравното заведение.  Остеопорозата налага промяна в начина на живот, свързана с внимание към ежедневните активности, самоограничаване от редица неща, които са естествени за съвременния човек и формират доброто качество на живот.

Друг интересен факт от статистическите данни е, че 4% от диагностицираните с развито заболяване са на възраст до 40 години, а 32% от тази група са с намалена костна плътност. Това е ясен индикатор, че остеопорозата не е „зaпазена територия“ за най-възрастните. Благодарение на подобни масови инициативи се включват и много пациенти, на които през годините им е липсвал кураж или просто повод да се изсследват.

Към момента изследването на костната плътност все още не се поема от Здравната каса, въпреки че заболяването е социално значимо. Така превенцията се превръща във въпрос на лична инициатива. Проблемът е, че заболяването се развива, без каквито и да било симптоми, затова и остеопорозата е наричана „тихият крадец“.

 Антония Димитрова

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448