Над 2/3 от хората, които се изследват за остеопороза, показват намалена костна плътност

Варна<+> 31.07.2020 11:12 Снимка: ДНЕС+

Над 2/3 от хората, които се изследват за остеопороза, показват намалена костна плътност

Във Варна започва „Месец на костното здраве“. Кампанията е на Центъра по остеопороза и остеометрия. На 1-ви август за шести поред път в ДКЦ „Чайка“, бившата Курортна поликлиника, пациентите ще могат да се изследват на преференциални цени с най – модерна апаратура. През целия месец август, всички пациенти имат възможност да изследват една контролна зона - тазобедрена става, лумбални прешлени или предмишница, а записванията вече са в ход, съобщиха от здравното заведение.  

Може да си запазите час на телефони -  052 / 803 900; 0888 / 088 991; 0892 / 604 172 и онлайн  - на Фейсбук профила на Центъра по остеопороза и остеометрия.

Скринингът дава шанс на хора от цяла Източна България да проверят здравето на своите кости. До момента 6 256  души са изследвали в различните профилактични кампании на Центъра.

Над 2/3 от изследваните показват намалена костна плътност (остеопения) или остеопороза. В това състояние са значителен дял от пациенти на възраст под 50 години. Тази констатация затвърждава тенденцията за уязвимост на активното население. Развита остеопороза се наблюдава при 28% от всички изследвани.

През последните години много пациенти сами се изследват профилактично, което е добра тенденция.
Лекарите съветват, че намаляване на костната плътност е важно лечението да започне още при проява на първите признаци. В този етап е по-лесно да се спре загубата на костно вещество и да се обърне процеса. А това значи и профилактиката да започне по-рано. Препоръчително е първото изследване да се направи след навършване на 40 годишна възраст, а впоследствие да се контролира костната плътност на всеки 3 години - при нормална костна плътност и ежегодно - при намалена такава. Според Световната здравна организация, остеопорозата е третото най-масово и социално значимо заболяване. Причина за това са тежките последици, които води след себе си болестта за засегнатите и техните близки. Опасността идва от факта, че остеопорозата се развива "тихо“, без каквито и да било симптоми, докато не стане твърде късно. Костната плътност постепенно намалява, костите стават крехки и чупливи и това води до тежки фрактури, инвалидизация и дори до смърт. В България здравната каса не поема изследването.

Антония Димитрова

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448