Технологии срещу технологиите

Варна<+> 15.10.2020 10:19 Снимка: ДНЕС+

Технологии срещу технологиите

Как да се справим със зависимостта към смартфона

Всички сме свидетели как COVID 19 рестартира света, който познаваме премествайки голяма част от него във виртуалната реалност.

Вече учим в „дигитална среда“, работим в „домашен офис“. Връзката между човека и информационните технологии се задълбочава. Този мащабен преход към новата дигитална реалност засяга най-вече младите хора.  Но той води след себе си и до различни негативни последствия, сред които са зависимостите от интернет и социалните мрежи и използването на смартфон.

Как да намалим използването на телефона?

 ИЗКЛЮЧЕТЕ НОТИФИКАЦИИТЕ

Най-лесното нещо, което можете да направите от пристрастяването към телефона ви е като изключите известията, появяващи се на екран.

Едно от нещата, което прави тези устройства неустоими, са звуците и светлините, които издават, когато получите нов имейл или някой хареса ваша снимка в Instagram.

Трудно е да се фокусирате, когато поглеждате екрана всеки десет секунди.

Всяко едно приложение ви предоставя възможността да включите и изключите известията. Минете през всички, които ви разсейват и изключете уведомленията. Това включва електронна поща и приложенията за съобщение. Ще бъдете изумени как тази малка промяна ще намали драстично времето прекарано в смартфона.

ИЗКЛЮЧЕТЕ МОБИЛНИТЕ ДАНИ И WIFI

Да предположим, че сте изключили известията, все още отвътре ви човърка и искате да проверите електронната си поща или някое друго приложение.

Можете да промените настройките за да го направите ням за определен период от време. Всичко, което трябва да направите е да изключите мобилните си данни и WIFI.

Хората сме мързеливи. Знаейки, че трябва да бръкнете в настройките на телефона, за да го направите отново, вероятността да не го направите е доста голяма.

ПРЕМАХНЕТЕ ОПРЕДЕЛЕНИ ПРИЛОЖЕНИЯ

Друга тактика за намаляване зависимостта от телефона ви е да премахнете приложенията, които не допринасят за подобрението на живота ви и не ви разсейват

Ако разгледаме смартфона си и оценим всяко приложение, ще разберем, че 20% от тях подобряват живота ни, а останалите 80% са просто навик.

Например проверката на ИСТАГРАМ на всеки 10 минути или преминаване на ниво на Candy Crush как точно ще подобри живота ви.

КОНТРОЛИРАЙТЕ ВНИМАНИЕТО СИ ЧРЕЗ ТЕЗИ ПРИЛОЖЕНИЯ.

Freedom е услуга, която работи на всички устройства.

Инсталирайте приложението на устройствата, които да контролирате, изберете приложенията и уеб сайтовете, които искате да блокирате и готово! Край на разсейването! Няма значение дали сте на вашия MacBook, Windoows, Android, iPhone, всички ваши разсейващи приложения и уеб сайтове ще бъдат блокирани, след като сте активирали Freedom.

Приложения за Android и iPhone.

FocusOn, Focus Lock , ClearLock , StayFocused

Този информационен материал е част от Информационна кампания: „Живей в реалността!“ по Проект ”Аз и дигиталната реалност“, финансиран от Министерство на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2020 година, Направление 2 „Превенция на различни форми на зависимости“, изпълняван от Сдружение „Моят град“ съгласно Договор № 25-00-78/14.08.2020 г. за Проект № НПИМД-2-H2-037


Съдържанието на материала е отговорност на автора: Сдружение „Моят град“, като Министерството на младежта и спорта не носи отговорност за начина на използване на информацията.

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.20686
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.18394
USD USD 1 1.60868