Номофобия

Избрано 12.10.2020 11:07 Снимка: ДНЕС+

Номофобия

Знаете ли, че приложения като Facebook и Istagram и моболния достъп до Skype и електронната ни поща могат да доведат до зависимост от смартфон.

Ако ви е трудно да си представите живота без смартфон, ако мобилното устройство почти не излиза от ръцете Ви, ако заспивате с него, най-добре внимавайте - това са все симптоми на тежка зависимост от смартфона.

Зависимостта може да доведе до проява на нарцисизъм (свръх интерес или възхищение от себе си и от външния си вид) или невротизъм (чести смени в настроенията, проява на ревност, завист или социална изолация).

Как да разберете дали сте пристрастени?

Ето някои признаци, че имате маниакална зависимост от смартфона си:

  1. Паника ако сте без телефон

Изпадате в панка за момент, когато докоснете джоба си, а смартфона го няма. Хм, а той е на масата или в чантата. А в най-лошия случай, сте го забравили у дома и при тази мисъл се чувствате все едно сте загубили част от себе си.

  1. Той е първото нещо сутрин и последното вечер.

Зависимостта се измерва и в това, колко дълго време можем да издържим без обекта на манията. Ако в леглото на загасена лампа още "цъкаме", а сутрин, отново още в леглото бързо преглеждаме фейсбук за да видим какво сме пропуснали - нещо определено не е наред.

  1. Имате повече от 30 инсталирани приложения и ги използвате всичките.

Ако сте напълнили телефона си с какви ли не програми и  софтуер и използвате всичките, определено отдавате твърде много време в занимания с устройството.

  1. Пълната ви батерия се изтощава за по-малко от ден.

Непрекъснато пишете SMS-и, ровите се по цял ден в Интернет, пишете коментари в социалните мрежи, играете игри, разучавате новите си приложения - звучи ли ви познато? След цялото това тормозене на смартфона е нормално батерията му да не издържи и към края на деня да има нужда от зареждане.

Какво ще се случи ако използвате по-малко смартфона си?

- Без да преувеличаваме, скъсването на нишката  на зависимостта от вашето мобилно устройство ще доведе до сериозни ментални подобрения - по свежа мисъл, чувство за свобода и спокойствие, липса на тревожност и липса на усещане, че постоянно "съм нужен някъде".

- Ще откриете, че скуката без смартфона е една напълно заслужена ваканция - пълно спокойствие и оставане насаме с мислите си, макар и за кратко. А да се лишите от цъкането преди лягане ще доведе до спокоен и дълбок сън - твърдо обещан ефект.

Как да разберем дали сме попаднали в капана на тези зависимости?

С помощта на следните няколко приложения ще получите необходимата информация бързо и лесно: Cheky, Rescue Time, Quality Time

След като получите тази информация, ще можете да разберете каква е всъщност връзката с вашия телефон и каква искате да бъде.

Този информационен материал е част от Информационна кампания: „Живей в реалността!“ по Проект ”Аз и дигиталната реалност“, финансиран от Министерство на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2020 година, Направление 2 „Превенция на различни форми на зависимости“, изпълняван от Сдружение „Моят град“ съгласно Договор № 25-00-78/14.08.2020 г. за Проект № НПИМД-2-H2-037

Съдържанието на материала е отговорност на автора: Сдружение „Моят град“, като Министерството на младежта и спорта не носи отговорност за начина на използване на информацията.

CHF CHF 1 1.76742
GBP GBP 1 2.26632
RON RON 10 4.00678
TRY TRY 10 2.18524
USD USD 1 1.63832