Ротацията –край на хегемонията на президента и антиевропейския новороден фактор

Варна<+> 23.05.2023 10:13 Снимка: ДНЕС+

Ротацията –край на хегемонията на президента и антиевропейския новороден фактор

Ротационен премиер?! Всъщност това не е розов жираф в стаята, не е нещо нечувано и невиждано до момента. Има такива практики в модерната история.

Какво направи Бойко Борисов, като "даде" всичко на ПП и ДБ?! Разбира се, емоциите казват само едно - той предаде ГЕРБ.

Истината е много простичка. Борисов сложи край на хегемонията на Румен Радев. А всички знаем, кой досега бе кукловода на процесите през последните три години. Кой сложи край на модела на Борисов, кой с юмрука си обяви ГЕРБ за мафия, нейните управляващи за мутри, допусна крайно нехигиенични в поведението си и политическата си същност хора, като Мая Манолова, Арман Бабикян и Велислав Минеков - човекът с ковчезите и осъдени престъпници, криещи се от българското правосъдие в Дубай. Крайно унизително, бих казала, за държава с велика история, като българската. 

Човекът, който дефрагментира парламента на 8 партии и създаде "Продължаваме промяната", за да противодейства на все още силната ГЕРБ.

След пет изборни надпревари изборите пред двете най-големи коалиции са два - "избори до дупка", които освен да унищожават държавата и да уморяват избирателя не водят до друг резултат, или да се съберат двете най-големи формации и да направят кабинет, който да стабилизира държавата.

При нови избори резултатите ще са същите, но избирателната активност е под въпрос. В крайна сметка, двете големи коалиции се разбраха. Защото и на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ не им е "по вкуса" управлението на Радев вече почти три години.

Хитър ход от страна на Борисов. Емоционалните привърженици на ГЕРБ и СДС подпалиха мрежата. Истината е, че това бе най-правилното решение. Решение, което сложи край на малките партии, овладя най-големия електорат в България.

Тази симбиоза сложи началото на едно ново време и ново управление, може би. А може би, не. Предстои да разберем.

Някои смятат, че Иван Гешев е "обърнал мача". Борисов се е уплашил и затова е решил да се спаси. Защо му беше тогава да слага ГЕРБ и главата си на "дръвника", искайки оставката на главния прокурор?! Едва ли не е очаквал реакцията на Гешев. Не бих могла да се съглася с тази теза.

Защо ни е управление с подкрепата на Корнелия Нинова и ИТН?! Нима не знаем, че лидерката на БСП "с празни джобове не ходи"? И какво ще ни донесе едно такова управление, начело с алчността на Нинова, неопитността и тънките сметки на Слави Трифонов? Видяхме как работи този формат на четворна коалиция и бяхме свидетели на бързия ѝ разпад.

При така създадените обстоятелства, премиер на ротационен принцип и заявка за минимум година и половина управление е най-доброто, което можеше да се случи, и то с участието на най-големите формации. Този акт на държавническа отговорност от страна на Борисов неминуемо ще стопира жълтопаветниците - вечни протестъри, ще спре хвърлянето на кал по ГЕРБ и ще спре бързоразвиващата се антиевропейска и антинатовска формировка на Костадин Костадинов.

И двете формации ще загубят от тази симбиоза. Но най-вече ще загуби "Продължаваме промяната".

Причините са ясни- нова формация, без изградени структури, без постоянен и твърд електорат. Много хора ги наричат "формация на протестите". С изключение на Демократична България, която е носител на неолиберализма, който не се нрави на българската народопсихология, но пък има електорат, който е съставен от хора с положение  и позиции в обществото, бизнеси и най-вече в IT сектора, който е един от големите "консуматори" на евросредства и фондове, "Продължаваме промяната" не носи духа на протеста, а печата "създадено с любов" от президента.

Предстоящите местни избори са голям фактор, изиграл роля по време на разговорите между двете големи коалиции. Предстои да видим как изглежда "консултирана" картата на България.

Няма спор, че в този случай партиите губят, но дойде време да спечели България. А тя спечели от държавническото решение на Борисов, а Мария Габриел бе инструмента, с който новото управление стартира не с 69 депутати, а със 116.

Автор: Геновева Михайлова, ДНЕС+

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648