Откриха лаборатория за "Екология и зелена енергия" във варненско училище

Варна<+> 23.04.2024 10:45 Снимка: ДНЕС+

Откриха лаборатория за "Екология и зелена енергия" във варненско училище

Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков във Варна. Той откри в Основно училище "Петко Р. Славейков" поредната училищна лаборатория. Всяка от тях е в различна област, а във варненската се фокусират върху тема “Екология и зелена енергия”.

„Днешното събитие дава и важно послание колко е важно да пазим природата и формирането на отношение на децата към устойчивото развитие”, акцентира проф. Галин Цоков. Според него днешното събитие показва и че иновациите са свързани и независимо каква е темата им те учат децата да работят в екип, да са мотивирани и подчертават новата роля на учителя като ментор и вдъхновител.

По време на откриващото събитие на лабораторията учениците демонстрираха знанията си, свързани с природата и устойчивото развитие. Министър Цоков заедно с кмета на Варна Благомир Коцев наблюдаваха как два ученически отбора се съревноваваха в различни области на знания и ги поздравиха за интереса и постигнатото в тези толкова важни сфери.

За първи път Националната програма „Иновации в действие“ на МОН подкрепя организирането на 5 тематични училищни лаборатории за иновации, които имат за цел чрез съвместна работа в конкретно тематично направление да се разработят и надградят иновативни модели, които да индуцират прилагането им в бъдеще и в други училища. Основно училище "Петко Р. Славейков", гр. Варна е избрано за домакин на една от тези лаборатории заедно с активното участие на още 10 училища от различни градове по цялата страна. Сред тях са училища от градовете София, Пловдив, Велико Търново, Велинград, Пазарджик, Шумен, Разград, Бургас и Каварна. Те са обединени с общата цел за разработване и внедряване на иновативни образователни модели за опазване на околната среда и устойчиво развитие.

Дейностите в Лабораторията се реализират със съдействието на научното ръководство на Института по океанология „Проф. Фритьоф Нансен” - БАН и ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“. Доц. д-р Преслав Пеев, доц. д-р Кремена Стефанова и екип от научни сътрудници от Института по океанология посочват начините за опазване на световните води, а научният екип от ВВМУ разкрива тайните на космическата екология, екологията на Черно море и не на последно място резултатите от дейността на НИК 421 - военният научно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027