Варна<+> 31.03.2024 14:15 Снимка: ДНЕС+

Официално посрещнаха първия полет от влизането ни в Шенген по въздух на летище Варна

Заместник-кметовете по финансите и сигурността Христо Рафаилов и Илия Коев посрещнаха първия полет от влизането на България в Шенген по въздух, днес на  летище Варна. Събитието бе отбелязано с официална церемония и празнична програма на Терминал 2.

Самолет на Wizz Air, пътуващ от немския град Меминген за Варна, се приземи точно в 11 часа българско време  и беше поздравен с водна арка на специално организирана демонстрация, в която се включиха два автомобила на Регионалната служба за пожарна безопасност. Първите пътници влизащи във Варна, без преминаване през граничен контрол и паспортно-визови проверки, бяха посрещнати още от областния управител проф. д-р Андриана Андреева, заместник-кмета на Аксаково Десислава Стоянова, директора на аерогарата Димитър Костадинов и комисар Бончо Кралев – началник на Гранично-полицейско управление на Летище Варна. 

На борда на самолета пътуваха 163-ма души, предимно българи и 4-ри членният екипаж на самолета. Деца от танцово студио „Монт“, към читалище „Просвета“ в Аксаково поздравиха пристигащите с кратка програма и символично прерязаха лентата на новия коридор за влизане за пътуващите в въздушната шенгенска зона.  Дълго чаканото събитие беше запаметено с обща снимка на официалните лица и гости и пътниците от първия шенгенски полет, кацнал на варненска земя. Снимката, заедно с фуражката на комисар Кралев ще бъдат приложени към експозицията  в музея на Шенген в Люксембург.

Виена е най-честата шенгенска дестинация, посочиха от Летище Варна. За миналата година към и от австрийската столица са извършени 1 400 полета в които са летели над 130 000 пътници. Втора най-предпочитана дестинация в свободната зона на Шенген е немският град Берлин, Меминген  се нарежда на трето място.

Общо 1,5 млн. лв. струва адаптацията на новата зона за свободно преминаване за страните от Шенген, посочиха от ръководството на „Аерогара Варна“. Ремонтът, който включва преразпределяне на  помещенията, нови инсталации за видеонаблюдение, пожарогасене, климатизация, пожароизвестяване,  радиоинформация и нови покривни съоръжения, е отнел 3 месеца. В него са взели участие над 3 000 души.  

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612