Хамилтън преди всички и в Каталуния

Спорт 09.05.2021 19:03 Снимка: ДНЕС+

Хамилтън преди всички и в Каталуния

Британецът Люис Хамилтън успя да финишира първи в Гран при на Каталуния, което е четвърти кръг от сезона във Формула 1.

Светвният шампион и Макс Верстапен спретнаха страхотно зрелище за зрителите.

Макар нидерландецът да водеше в голям етап от надпреварата, то Хамилтън и щаба му изготвиха хитра стратегия и в напълно шампионски стил пречупиха Макс и екипа на Ред Бул.

Така за британеца това бе 3-а победа през сезона и 98-а в кариерата, като той изравни и рекорда на Аертон Сена по поредни победи на една и съща писта – вече 5 в Барселона. Люис вече има 94 точки в класирането, срещу 80 за Верстапен. Ботас излезе трети с 49 точки, а Ландо Норис е 4-и с 41, но вече 40 има Шарл Льоклер.

Реакцията на старта от Верстапен бе великолепна. Нидерландецът тръгна изключително добре от втората си позиция и взе предимство пред Люис Хамилтън. Още в първия завой в Каталуния Макс задмина британеца и поведе колоната. Шарл Льоклер пък задмина Валтери Ботас и зае третото място от старта на надпреварата. Пи,отът на Алфа Таури Юки Цунода преустанови състезанието си в деветата обиколка, след като болидът му се угаси без причина и той трябваше да напусне. След тази ситуация влезе сейфти-кар, което приближи пилотите плътно един до друг.

След подновяването Серхио Перес задмина Естебан Окон и зае шестата позиция във временното подреждане. Пиер Гасли пък получи времево наказание, след като стартира по-напред от указаното място за начало на надпреварата, което утежни уикенда за отбора на Алфа Таури. Битката между Верстапен и Хамилтън се оказа икзлючително яростна, като двамата бяха разделени в рамките на под една секунда, а в 19-ата обиколка Гасли изтърпя петсекундното си наказание, след като ги престоя в питлейна.

В 25-ата обиколка щабът на Ред Бул се провали при влизането на Макс в бокса, след като забавиха нидерландеца с 4,2 секунди, което даде изключителна възможност на Люис Хамилтън да вземе превес пред своя съперник в Барселона. След 39 обиколк за втори път в бокса влезе пилотът на Астън Мартин Себастиан Фетел. Четирикратният световен шампион спря от 12-о място и се върна на пистата на 17-а позиция, като до финала, ако няма неочаквано развитие в състезанието, няма да спира повече за нови гуми.

Хамилтън и Мерцедес опитаха да изненадат Верстапен и Ред Бул и британецът влезе в бокса за нови сликове, с които до финала Люис да настигне и изпревари Макс. Изоставането му беше 22 секунди, като до финала на надпреварата край Барселона остават още 22 обиколки. В 60-ата обиколка стратегията даде резултат и Хамилтън изпревари нидерландеца и поведе колоната./tribune.bg

CHF CHF 1 2.00269
GBP GBP 1 2.28725
RON RON 10 3.9325
TRY TRY 100 5.59629
USD USD 1 1.80911