Защо сме загубили опашките си? Учени са открили възможен отговор

Наука 05.03.2024 17:02 Снимка: ДНЕС+

Защо сме загубили опашките си? Учени са открили възможен отговор

Ново изследване разкри защо хората нямат дълги опашки като маймуните. Учените са открили ДНК мутация, отговорна за загубата на тази отличителна черта преди милиони години.

Изследването, публикувано в списанието Nature Ecology & Evolution, проследява присъствието на човешката опашка до гена TBXT, който играе важна роля при определянето на дължината на опашката при бозайниците. Мутация в този ген е довела до изчезването на опашката при нашите предци.

„Това откритие показва, че дори малки генетични промени могат да окажат значително влияние върху еволюцията“, каза еволюционният биолог Кърк Ломюлер от Тексаския университет A&M.

Учените откриха, че мутация в гена TBXT води до намалена експресия на гена, което от своя страна води до намаляване на дължината на опашката. 

Тази мутация е настъпила преди приблизително 25 милиона години, когато нашите предци, според теорията на еволюцията, са преминали от живот на дървета към живот на земята.

„Въпреки че дългите опашки са полезни за катерене по дървета, те могат да бъдат пречка при ходене на два крака“, обясни Ломюлер. 

„Така че загубата на опашката може да е дала предимство на нашите предци в новата им среда.“

Въпреки че хората вече нямат дълги опашки, те все още имат малък придатък, наречен опашна кост. Тази рудиментарна опашка представлява остатък от нашето еволюционно минало и служи като точка на закрепване на мускулите в основата на гръбначния стълб.

Откриването на мутацията, отговорна за загубата на опашка, е важна стъпка в разбирането на човешката еволюция. Той също така подчертава значението на изучаването на генетични промени, дори малки, които могат да имат дълбок ефект върху фенотипа.

„Това изследване напомня, че еволюцията е сложен и динамичен процес, който може да доведе до неочаквани и широкообхватни последици“, заключава Ломюлер.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194