Сондата „Паркър“ засне кадри от Венера (ВИДЕО)

Наука 14.02.2022 15:06 Снимка: ДНЕС+

Сондата „Паркър“ засне кадри от Венера (ВИДЕО)

Американската сонда „Паркър“ засне Венера, а агенция НАСА публикува кадрите, които документират преминаващото през токсични облаци нажежено червено излъчване на повърхността на планетата, съобщи Сайънс алърт. Заснетото позволява на специалистите да надникнат под гъстата атмосфера до геоложки черти като хълмове, плата, равнини. Те очакват данните да им помогнат за изучаване на минералите, които изграждат планетата.

„Венера е третата най-ярка точка на небето, но до неотдавна нямахме много информация как изглежда повърхността й заради плътната атмосфера. Сега най-после виждаме повърхността за първи път във видими дължини на вълната от космоса“, споделя астрофизикът Брайън Уд от американската Изследователска лаборатория на флота.

Венера е близо до Земята и има сходен размер, маса, структура и състав с нашата планета, но е изключително враждебна за живот. Повърхността й е суха с температури средно 471 градуса Целзий. Облаците са плътни и токсични, и от тях вали киселинен дъжд.

До Венера са били изпращани спускаеми апарати, които са се стопявали при приземяването си, а заради плътните облаци наблюденията са много сложни. Затова инструментът WISPR на „Паркър“ е изненадал специалистите, като е заснел миналата година кадри на нощната страна, на които сякаш се вижда повърхностен релеф през облаците. Засякъл е и температурни вариации.

„Толкова е горещо, че скалистата повърхност видимо свети, като желязо, извадено от пещ“, обяснява Уд.

Задачата на сондата „Паркър“ е да изследва Слънцето, а  наблюденията на Венера са почти случайни. Сондата използва планетата, за да се отблъсква от нея и да прави маневри. Досега е направила пет от общо седем в графика й, като само две от тях са били подходящи за наблюдения на нощната страна./tribune.bg

CHF CHF 1 2.04563
GBP GBP 1 2.31259
RON RON 10 3.92982
TRY TRY 100 5.55708
USD USD 1 1.82583