Ще има ли интернет на Луната?

Наука 21.10.2021 12:19 Снимка: ДНЕС+

Ще има ли интернет на Луната?

Със сигурност днес ни е просто невъзможно да си представим живота без интернет. А както все по-често чуваме планове за заселване на други планети, напълно логично звучи интернет връзката също да излезе отвъд границите на Земята.

И, не, не говорим за проекта Starlink на Илон Мъск, а за една идея, разработвана от NASA. Тя носи името LunaNet - интернет мрежа, която ще се използва за мисиите до естествения спътник на Земята. 

Изграждането й е част от мисията Artemis, която има за цел установяване на дългосрочно човешко присъствие на Луната. Засега обаче нейното осъществяване се бави заради делата, които Джеф Безос повече срещу космическата агенция заради избора й да си партнира само със SpaceX в амбициозния проект.

Според първоначалните планове, Artemis I се очаква да стартира през ноември, като първата стъпка е изпращането на космическия кораб "Орион" без екипаж към Луната. Със следващите мисии пък на повърхността й ще кацнат първата жена и първият цветнокож. Базовият лагер на Artemis ще бъде изграден на южния полюс на Луната, което се смята за приближаване до Марс.

А за да бъдат изпратените на Луната в постоянна връзка с екипите на Земята и за безпроблемен пренос на данни ще бъде необходима лунната интернет мрежа. Тя е проектирана така, че да осигурява устойчиви комуникации, навигация, мониторинг на времето и използване за различни научни цели.

LunaNet, точно както интернетът на Земята, позволява на потребителите да поддържат връзка с по-голяма мрежа, съставена от възли. Те обаче ще са в Космоса. Мрежата е устойчива на закъснения и прекъсвания, а всеки възел може да съхранява и пренасочва данни, за да намери оптималния път за достигане до желаната крайна точка, предава Screen Rant.

По този начин астронавтите и роувърите на Луната няма да се налага да чакат обработката и предаването на информация от наземните станции. Те ще могат да използват и навигация, за да знаят точното си местоположение във всеки един момент, което е важно и за научните цели. Ще се получава и актуална информация за космическото време.

"LunaNet е първата стъпка в създаването на интернет на Слънчевата система", коментират от NASA, където чертането на грандиозни планове за Космоса не спира./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448