Рядък случай на маймунска шарка в Обединеното кралство

Наука 10.05.2022 09:09 Снимка: ДНЕС+

Рядък случай на маймунска шарка в Обединеното кралство

Здравните власти в Обединеното кралство потвърдиха случай на маймунска шарка - рядка вирусна инфекция, подобна на едра шарка - при човек, който наскоро е пристигнал от Нигерия, съобщава "Евронюз". 

Пациентът получава специализирани грижи в отделение за изолация в болницата за инфекциозни заболявания на "Гай и Сейнт Томас" в Лондон, съобщи Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA).

UKHSA не пусна никакви подробности за пола или възрастта на лицето, но заяви, че работи за идентифициране на всеки, който е бил в близък контакт със заразения пациент, включително хора, пътували със същия полет.

Какви са симптомите на маймунска шарка?

Маймунската шарка е роднина на едра шарка, заболяване, което е ликвидирано през 1980 г., но е по-малко предавано, причинява по-леки симптоми и е по-малко смъртоносно.

Заболяването обикновено продължава от две до четири седмици и симптомите могат да се появят някъде от пет до 21 дни след заразяването.

Симптомите на маймунска шарка обикновено започват с комбинация от треска, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, втрисане, изтощение и подути лимфни възли.

Този последен симптом обикновено е това, което помага на лекарите да разграничат маймунската шарка от варицела или едра шарка, според Световната здравна организация (СЗО).

След треска, основната характеристика на маймунската шарка е много неприятен обрив, който има тенденция да се развие един до три дни по-късно, често започва от лицето и след това се разпространява в други части на тялото.

Броят на лезиите може да варира от няколко до хиляди.

Лезиите преминават през грозен процес на "зреене", от макули (плоски лезии) до папули (повдигнати лезии), везикули (изпълнени с течност лезии), след това пустули (лезии, пълни с гной) и след това накрая струпеи (лезии с коричка), преди евентуално да паднат.

Защо се нарича маймунска шарка?

Вирусът на маймунската шарка принадлежи към рода Orthopoxvirus от семейство Poxviridae. За първи път е открит през 1958 г., когато две огнища на болест, подобна на шарка, се появяват при лабораторни маймуни, държани за изследване, откъдето идва и името.

Но маймуните може да не са виновни за огнищата, естественият "резервоар" на маймунската шарка остава неизвестен, въпреки че СЗО казва, че гризачите са най-вероятните причинители.

"В Африка са открити доказателства за инфекция с вирус на маймунска шарка при много животни, включително въжени катерици, дървесни катерици, гамбийски бракониерски плъхове, полски мишки, различни видове маймуни".

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648