Русия напуска МКС след 2024 година

Наука 26.07.2022 20:29 Снимка: ДНЕС+

Русия напуска МКС след 2024 година

Русия ще напусне проекта за Международна космическа станция (МКС) след 2024 г., когато ще започне формирането на национална орбитална станция. Това съобщи във вторник новият генерален директор на "Роскосмос" Юрий Борисов на среща с президента Владимир Путин, предава ТАСС.

Съединените щати се надяваха, че сътрудничеството ще продължи поне до 2030 г., но Русия многократно е изразявала съмнения относно възможността за това, особено в контекста на санкциите, приети срещу страната.

Русия, както подчерта Борисов, няма да участва в работата на Международната космическа станция след 2024 г.: "Разбира се, ние ще изпълним всички наши задължения към нашите партньори, но решението и оттеглянето от тази станция след 2024 г. е взето".

Предишният ръководител на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин съобщи в края на април, че Москва вече е решила крайния срок за прекратяване на участието си в проекта. Тогава той не уточни решението, отбелязвайки, че руската страна не е длъжна "да говори за това публично", но е длъжна да предупреди партньорите една година предварително.

Това решение не е взето днес, потвърди пред ТАСС прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, коментирайки изявлението на Борисов.

Защо Русия си отива

"Роскосмос" многократно се съмняваше в целесъобразността на удължаването на живота на МКС до 2030 г., за което настояваше американската страна. По-специално, както Рогозин отбеляза през март, работата на станцията без ремонт би била опасна за екипажите, а ремонтите ще изискват "колосални средства".

Той също така обърна внимание на западните ограничения срещу руската ракетно-космическа индустрия и него самия (съвместните проекти, свързани с МКС, бяха извадени от тях), като подчерта, че "възстановяването на нормалните отношения между партньорите <...> е възможно само при пълно и безусловно премахване на незаконните санкции". В средата на март "Роскосмос" изпрати писма до НАСА, Европейската и Канадската космически агенции за премахване на ограниченията за техните предприятия, но западните партньори ясно дадоха да се разбере, че решенията им няма да бъдат преразгледани. Тогава Рогозин директно свърза условията за сътрудничество по Международната космическа станция с премахването на санкциите.

Борисов каза, че от състоянието на МКС оставя много да се желае още през април 2021 г., докато заемаше поста вицепремиер. Той отбеляза, че поради това Русия може да се съсредоточи върху създаването на собствена орбитална станция.

Какво ще се случи с МКС

Москва ще продължи да изпълнява задълженията си и към момента ще изпраща космонавти на МКС - на 14 юли Роскосмос и НАСА подписаха споразумение за кръстосани полети на руски и американски кораби. В съответствие с него руски космонавтище направят три полета на кораби Crew Dragon, като първа ще лети Анна Кикина следващата есен.

Съдбата на станцията след 2024 г. все още е неясна - по-рано Рогозин предупреди, че прекратяването на сътрудничеството може да я заплаши с неконтролирано излизане от орбита, тъй като тя се коригира от двигателите на руските товарни кораби "Прогрес". Първата тестова корекция с помощта на американския товарен кораб Cygnus се проведе от втория опит на 25 юни, но от руската ракетостроителна корпорация (РСК) "Енергия" подчертаха, че тази маневра е невъзможна без руски двигатели, които трябва да бъдат включени, за да завъртят МКС.

Естественото падане на МКС до височина, при която тя започва да гори в плътните слоеве на атмосферата, ще отнеме "от две до пет години, в зависимост от активността на Слънцето", каза по-рано Дмитрий Струговец, ръководител на пресслужбата на "Роскосмос".

Има вариант за контролирано извеждане от орбита на МКС, както се случи със станцията "Мир". Техническата възможност за това "се проучва, включително с партньори, от момента на създаването на станцията, тъй като това е един от етапите на полета на продукта", съобщиха от РСК "Енергия", като решението ще бъде взето на ниво на правителства на страните, участващи в проекта. Според Рогозин процедурата по приводняването на МКС ще отнеме повече от година.

Русия ще изгради собствена станция

До 2024 г. Русия ще започне изграждането на национална орбитална станция, наречена РОСС - "Руска орбитална сервизна станция", очаква Борисов. Създаването й, според него, ще се превърне в приоритет за руската пилотирана космонавтика.

Решението за създаване на РОСС беше взето през 2021 г., а в началото на май 2022 г. "Роскосмос" подписа договор с РСК "Енергия" за създаване на проект на нова станция

Предполага се, че на първия етап от разгръщането й тя ще се състои от четири модула, предназначени за двама космонавти, а впоследствие към тях ще бъдат добавени още два модула и сервизна платформа, което ще увеличи екипажа до четирима души. В същото време в края на май Рогозин каза, че станцията ще бъде автоматична и хората ще участват само в доставката и инсталирането на полезния товар, тестването и ремонтните работи: "Това не е хотел за астронавти и туристи."

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648