Микрометеорит е ударил телескопа "Джеймс Уеб"

Наука 09.06.2022 17:40 Снимка: ДНЕС+

Микрометеорит е ударил телескопа "Джеймс Уеб"

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" е бил ударен от "микрометеорит с размери на прашинка" през месец май, предаде ДПА, цитирана от БТА. Той е атакувал сегмент от основното огледало на апарата между 23 май и 25 май, съобщиха от НАСА.

Космическият телескоп, който е най-мощният създаван някога, все още "се представя на ниво, което надвишава всички изисквания на мисията, въпреки минимално забележим ефект в данните". Огледалото е "проектирано да издържа на бомбардиране от микрометеоритната среда в неговата орбита...с частици с размери на прашинки, летящи с екстремни скорости", казват още от НАСА.

"Очаквахме, че случайни микрометеоритни удари ще влошат представянето на телескопа с течение на времето", обясни Лий Файнбърг от НАСА. Според него мощният космически апарат е претърпял четири по-малки удара, но тази от края на май е бил "по-голям от нашите прогнози".

"Джеймс Уеб" беше изстрелян в космоса на 25 декември м.г. след почти две години закъснение от първоначалните планове. Той е съвместен проект на НАСА, Европейската космическа агенция и Канадска космическа агенция.

Учените планират да го използват за изучаване на най-старите звезди и галактики във Вселената, образувани след Големия взрив, както и за търсене на потенциално обитаеми планети.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648