Наука 01.04.2023 13:31 Снимка: ДНЕС+
Какво представляват генно редактираните храни
Генно редактираните храни предизвикват все повече интерес и навлизат на световните пазари. Те събират гени само с избрани желани черти, които са култивирани в продължение на десетилетия, за да ги комбинират чрез редактиране на гени.
Целта е да останат свежи по-дълго и да имат по-дълъг вегетационен период (растеж). Също така да се подобри толерантността и устойчивостта към вредители и болести и да намалят риска от провал на реколтата.
Технологията позволява на учените да правят точни промени в генома на живите организми и има широки приложения за подобряване на производството и качеството на растителна храна. Оприличава се на използване на функция за търсене и замяна при редактиране на писмен документ, предаде NOVA.
Още по темата
CHF | 1 | 2.00413 |
GBP | 1 | 2.2865 |
RON | 10 | 3.93029 |
TRY | 100 | 5.64706 |
USD | 1 | 1.82822 |
Последни новини
- 17:11 Наводненията в Бразилия отнеха живота на 29 души, а 60 са изчезнали
- 16:59 Дейвид Камерън: Украйна има законно право да удря военни цели в Русия
- 16:48 Байдън: Студентите могат да протестират, но не и да правят безредици
- 16:38 Страната, в която няма безработни и просяци, а вместо данъци дават щедри помощи
- 16:26 Дивият чесън - вкусен и ароматен, но с опасни отровни двойници
- 16:15 Липсата на кадри в IT сектора застрашава целите на зеления и дигитален преход в Европа
- 16:03 САЩ преместват военни самолети от ОАЕ в Катар
- 15:53 Учените търсят методи за получаване на по-добри реколти на Марс