Наука 01.04.2023 13:31 Снимка: ДНЕС+
Какво представляват генно редактираните храни
Генно редактираните храни предизвикват все повече интерес и навлизат на световните пазари. Те събират гени само с избрани желани черти, които са култивирани в продължение на десетилетия, за да ги комбинират чрез редактиране на гени.
Целта е да останат свежи по-дълго и да имат по-дълъг вегетационен период (растеж). Също така да се подобри толерантността и устойчивостта към вредители и болести и да намалят риска от провал на реколтата.
Технологията позволява на учените да правят точни промени в генома на живите организми и има широки приложения за подобряване на производството и качеството на растителна храна. Оприличава се на използване на функция за търсене и замяна при редактиране на писмен документ, предаде NOVA.
Още по темата
CHF
|
1 | 2.10599 |
GBP
|
1 | 2.24061 |
RON
|
10 | 3.84295 |
TRY
|
100 | 3.87452 |
USD
|
1 | 1.65945 |
Последни новини
- 23:13 Светлинно и факелно шоу на откриването на ски сезона на Боровец (снимки)
- 20:58 Мощно земетресение с магнитуд 7 разлюля Тайван: Падна таванът на летище Taoyuan
- 20:45 Хороскоп за неделя, 28 декември 2025 г.
- 19:34 Столична община удължава договорите за сметопочистване в девет района
- 19:24 Осъдиха на 15 години затвор бившия премиер на Малайзия за корупция и пране на пари
- 19:12 Кои са най-богатите градове в света през 2025 година
- 19:01 Евгений Михайлов за напуйчените ПП-ДБ: Сега ли се сетихте за жертвите на т.нар.Възродителен процес?
- 18:51 Нападател намушка и заля с белина най-малко 15 души в японски завод