
Наука 01.04.2023 13:31 Снимка: ДНЕС+
Какво представляват генно редактираните храни
Генно редактираните храни предизвикват все повече интерес и навлизат на световните пазари. Те събират гени само с избрани желани черти, които са култивирани в продължение на десетилетия, за да ги комбинират чрез редактиране на гени.
Целта е да останат свежи по-дълго и да имат по-дълъг вегетационен период (растеж). Също така да се подобри толерантността и устойчивостта към вредители и болести и да намалят риска от провал на реколтата.
Технологията позволява на учените да правят точни промени в генома на живите организми и има широки приложения за подобряване на производството и качеството на растителна храна. Оприличава се на използване на функция за търсене и замяна при редактиране на писмен документ, предаде NOVA.
Още по темата
![]() |
1 | 2.09606 |
![]() |
1 | 2.25768 |
![]() |
10 | 3.85476 |
![]() |
100 | 4.03485 |
![]() |
1 | 1.66539 |
Последни новини
- 21:00 Хороскоп за сряда, 10 септември 2025 г.
- 19:39 МО: Военни от Сухопътните войски участват в потушаване на пожарите в Рила и област Хасково
- 19:32 Следващият супертанк на САЩ: Армейската индустрия се готви за производството на Abrams M1E3
- 19:24 Le Figaro: Няма пехота - ВСУ отстъпват в Донбас поради липса на боеприпаси и личен състав
- 19:16 Георги Клисурски и Стефан Дъров са новите зам.-кметове на София
- 19:09 Търг за 126 милиона: МВР с оферти за патрулки "Форд", джипове "Шкода" и мотори БМВ
- 19:02 Истанбул въвежда строги мерки и глоби за пътуващите с каравани
- 18:54 Симулираха спасителна операция по море в Бургаския залив