IEEE и приложението, което диагностицира коронавирус

Наука 02.11.2020 15:45 Снимка: ДНЕС+

IEEE и приложението, което диагностицира коронавирус

Изкуственият интелект и машинното обучение започват да взимат участие във все повече индустрии и процеси.

Дали това ще доведе до по-добър и качествен живот за човека е въпрос, на който ще си отговаряме в годините напред.

В краткосрочен план обаче може да станем свидетели на коренни промени в начините, по които гледаме на медицината и по които комуникираме с медицинските звена.

Огромен проблем за медицината през последната година, разбира се, е диагностицирането и лечението на коронавируса, който обхвана планетата ни и отказва да си тръгне.

Вирусът безспорно ускори развитието на дигитализацията и доведе до цял куп проучвания и иновации, които разчитат на интелигентни системи за анализа и обработката на данните на милиони заразени.

Така наскоро учени от Института на инженерите по електротехника и електроника (IEEE) са създали мобилно приложение, което може да диагностицира заразата с невероятна точност.

Алгоритмите на приложението са били захранени със записи на 200 000 кашлици от напълно здрави хора и 2500 такива от хора, заразени с COVID-19.

От IEEE съобщават, че в 98.5% от случаите приложението акуратно разпознава коронавируса, разчитайки само на звука от кашлянето на човек.

При хората без симптоми диагностиката е точна при 100% от случаите.

Намерението на създателите на приложението е да разпространят софтуера с идеята той да се ползва като средство за ранна диагностика, преди да потвърдим състоянието си с PCR тест.

Допускаме и възможността подобен софтуер да бъде свободно достъпен за всеки от нас, може би като услуга и екстра в инструментариума на Siri или Google Assistant./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.75979
GBP GBP 1 2.2671
RON RON 10 4.00678
TRY TRY 10 2.18124
USD USD 1 1.62525