Европа планира създаване на товарен космически кораб, в САЩ вече сглобяват такъв

Наука 12.11.2023 12:51 Снимка: ДНЕС+

Европа планира създаване на товарен космически кораб, в САЩ вече сглобяват такъв

Европейската космическа агенция планира да обяви конкурс за създаване на товарен космически кораб, заяви ръководителят на организацията Йозеф Ашбахер, пише SpaceNews. Предвижда се конкурсът да се проведе сред европейски компании.

Първият полет на космическия товарен кораб за многократна употреба би трябвало да се състои през 2028 г. Неговата основна задача ще бъде доставката на товари до Международната космическа станция (МКС). "Това ще изисква оборудването на кораба да е с възможности за превоз на товари, прикачване към МКС и връщане на Земята. Това е нещо, което и днес Европа няма", казва ръководителят на Европейската космическа агенция.

В рамките на първия етап на търга се предвижда да се предостави финансиране на две или три компании на обща стойност 75 милиона евро. Последващото финансиране се планира да бъде осигурено чак през 2025 г.

Не се изключва в бъдеще новосъздаденият европейски товарен космически кораб да бъде модифициран за пилотирани полети.

Снимка 600922

Източник: iStock

В същото време, когато Европа е на етап планиране създаването на товарен космически кораб, който да полети след пет години, сглобяването на обещаващия американски космически кораб за многократна употреба Dream Chaser, предназначен да доставя товари до Международната космическа станция (МКС), е почти завършено. Това стана известно на наблюдателя от ArsTechnica Стивън Кларк, който е посетил завода на американската компания Sierra Space.

По неговите думи, за космическия кораб са необходми само още няколко елемента, за да завърши сглобяването. Понастоящем Dream Chaser се подготвя да бъде изпратен на полигона на Националната агенция по аеронавтика и изследване на Космоса (НАСА) в щата Охайо, където в течение на един до три месеца, ще бъдат проведени термовакуумни тестови изпитания.

А преди тях Dream Chaser ще бъде интегриран с товарен отсек за еднократна употреба, разположен на полигона, за провеждане на вибрационни и акустични тестови изпитания.

При успешно завършване на планираните изпитания на полигона, космическият корабът ще бъде изпратен в щата Флорида за подготовката му за първото изстрелване в Космоса, планирано за април следващата година.

През май тази година компанията Sierra Space проведе тестови електрически изпитания на космическия кораб Dream Chaser.

Dream Chaser се изгражда от Sierra Space по поръчка на НАСА, за доставки на товари на МКС. Понастоящем товари на МКС превозват космически кораби като: "Прогрес МС", Cygnus, Dragon и H-II Transfer Vehicle (HTV).[**sorce_name**]

CHF CHF 1 2.07054
GBP GBP 1 2.28085
RON RON 10 3.9386
TRY TRY 100 6.27619
USD USD 1 1.81583