Експерт: Вече може да се хакне телефон и без да сте близо до компютър или друго устройство

Наука 26.07.2021 09:51 Снимка: ДНЕС+

Експерт: Вече може да се хакне телефон и без да сте близо до компютър или друго устройство

Вече може да се хакне устройство и без да сте близо до компютър или друго устройство. Това заяви Даниел Коен, част от Института за изследване на националната сигурност в Телавивския университет в Израел в предаването "120 минути" по bTV по повод шпионският софтуер "Пегас", който е в основата на грандиозно подслушване на мобилни устройства в цял свят, включително на лидери на държави и журналисти. 

"Тази технология не е нова. Новото е, че тази програма е усъвършенствана, не е необходимо човек да е наблизо и да работи телефонът. Това значи, че някой може да е хакнал телефона ви и без да знаете ви превземат устройството, свалят цялата информация. Не е нужно никакво действие от страна на телефона и собственика му", обясни Коен.

Стана ясно, че със софтуерът, разработен от израелска компания е направен опит да бъде изнесен за продан на черния пазар за 50 милиона долара. 

Израелската компания NSO, разработила софтуера, е частна, без връзки с правителството. Необходимо е разрешително от друга държава, в случай че втората страна иска да закупи продукта, както и договор", обяви той, като отрече израелското правителство да е подстрекавало разработването му. 

По повод българската следа в скандала, Коен каза: Доколкото знам са водени преговори между България и Израел, подписал договор за сътрудничество в киберпространството, но не съм експерт какво се случва в България, за да кажа повече. В близкото бъдеще всичко ще е свързано с новите технологии, подобно на ядрената война. В киберпространството говорим за комуникациите между държавите, хората и винаги съществува опасност някой да се обърне срещу друг. 

Коен е категоричен, че софтуерът се продава само на правителства, органи на реда, на тайните служби. "Софтуерът е за предотвратяване на престъпна дейност и е много чувствителен. Не се продава на всеки Смартфонът е шпионин, който носим в джоба си. Всяко нещо оставя дигитален отпечатък след себе си. Но не смятам че обикновените граждани няма от какво да се притесняват, но винаги трябва да имаме едно на ум. Това е проблем, но е нещо с което трябва да свикнем да живеем", каза той./БТВ

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448