Чипът за $1, който създаде невиждания хаос в полупровниковата индустрия

Наука 19.06.2021 10:11 Снимка: ДНЕС+

Чипът за $1, който създаде невиждания хаос в полупровниковата индустрия

Когато чуят за недостига на полупроводници, повечето потребители се сещат за микропроцесорите — "мозъкът" на персоналните компютри. Но истинският виновник за главоболията в доставките е миниатюрен чип, който струва $1, пише MarketWatch.

Тези чипове се наричат драйвъри за LED подсветката за LCD дисплеи и се използват в монитори, лаптопи, автомобили, телефони — всички продукти, които имат дигитален LCD панел, като дават инструкции на отделните пиксели. Тези малки интегрални схеми имат далеч по-голяма роля в недостига, който повишава цените на автомобилите и компютрите, отколкото по-мощните и по-скъпи събратя.

Миналата седмица главният изпълнителен директор на HP Inc. Енрике Лорес потвърди на среща с анализатори, че проблемът се крие именно там. "Най-големият недостиг отчитаме в панелите, и то не заради стъклото, а заради компонентите, които се използват в тях", каза той. И допълни, че проблем има и с други евтини компоненти, като Wi-Fi контролери.

Факторите зад световния недостиг на полупроводници са много и варират от търговската война между САЩ и Китай, през пандемията и структурата на полупроводниковата индустрия. Резултатът е недостиг и повишаващи се цени. Недостигът на драйвърите вече засегна и цените на телевизорите. "При телевизионните панели цените се покачиха с до 100%, цените се удвоиха през пследните 12 месеца", казва Боб О"Брайън, съосновател и главен финансов директор на Display Supply Chain Consultants. Но "по време на пандемията търсенето бе така променено, че независимо от цената, хората купуваха".

Цените на личните компютри също растат и през април се покачват с около една пета, по данни на статистиката в САЩ. През май темпът се забави, но анализатори очакват цените да продължат да растат и в бъдеще. В последните си отчети гиганти като HP и Dell също споменаха за увеличение на цените.

Въпросните интегрални схеми, които създават проблеми в цялата индустрия, също поскъпват, но цените им все пак са около $1 — за сравнение централният процесор струва $50-$100 за среден модел.

Кое предизвика недостигът?

Никой не можеше да прогнозира огромния ръст на търсенето на компютри, лаптопи и таблети, който бе отбелязан през миналата година и който бе предизвикан от здравните мерки, които накараха потребителите да учат и работят от дома си.

"Преди две години, когато се правеха плановете за LCD драйвърите, които трябва да бъдат произведени, никой не планираше пандемия", казва Шейн Рау, анализатор от IDC. Здравната криза временно прекъсна и производството на полупроводниците, както и на суровините. Отделно, имаше и други фактори: експлозиите в два завода и блокадата на Суецкия канал, например.

"Никога, никога не сме преживявали такова нещо, никога не сме го виждали", казва Джордан Ву, главен изпълнителен директор на Himax Technologies. Компанията е сред двата най-големи производителя на LCD панели в Тайван. Ву потвърждава, че нужните за дисплеите чипове предизвикват по-големи проблеми от по-скъпите централни и графични процесори или чиповете памет. Причината е, че тяхното производство изисква по-стар процес, който повечето производители вече изоставят в борба за надмощие при по-скъпите чипове, които изискват нови технологии. За сравнение, процесорите на AMD и Intel се произвеждат по 10- или 7-нанометров процес. Докато Himax използва между 40- и 150-нанометров.

Нанометърът се използва в полупроводниковата индустрия за измерване на размера на все по-миниатюрните транзистори. Главата на една карфица е около един милион нанометра.

Анализаторите посочват, че през периода 2015 - 2018 г. пазарът на персонални компютри е бил особено анемичен. И никой не е планирал производството на специфични части като LCD драйверите да бъде в такъв мащаб.

Кога ситуацията ще се нормализира? Очаква се с връщането в офисите търсенето на компютри да намалее и предлагането да достигне търсенето през 2022 или 2023 г./money.bg

CHF CHF 1 1.97399
GBP GBP 1 2.29881
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.58453
USD USD 1 1.79731