Оптималното разположение на домашния рутер за добър сигнал

Любопитно 15.10.2022 17:13 Снимка: ДНЕС+

Оптималното разположение на домашния рутер за добър сигнал

Навлизането на концепцията за домашен офис, съпроводена от скоростния ръст в разнообразието от свързани към интернет джаджи у дома, наличието на добър домашен интернет се превръща в реална необходимост.

В повечето случай за слабия интернет у дома не е виновен доставчикът на услугата или самата връзка, а разположението на рутера. 

То играе ключова роля за равномерното разпределение на сигнала в целия дом и може да се окаже разковничето за това да имаме интернет в двора или на втория етаж например. 

Снимка 591088

 

В рубриката си Home Tips от CNET съветват да не поставяме рутера в изолиран ъгъл в дома, както обикновено правим, а да му отдадем по-централно място, по възможност високо от земята. 

Причината за това е, че рутерите излъчват сигнал във всички посоки, най-силно в посока надолу. 

Затова, ако го сложим в ъгъл на земята, голяма част от вълните ще отиват директно към пода или извън дома ни. 

Снимка 591090

 

Ако отвъд стената имаме двор, в който също искаме да има интернет, отново би било по-добре да потърсим вариант за поставяне на рутера не до стена, а в близост до прозорец, през който биха могли да протичат повече вълни и с по-голям обхват.

Водата също блокира сигнала и затова например е добре рутерът да е далеч от аквариуми или големи съдове с вода. 

Смущения и електромагнитни вълни от други електронни устройства също би могъл да попречи на равномерното разпръскване на сигнал от рутера. 

Снимка 591089

 

Затова е добре той да е по-далеч от микровълновата фурна или дори телевизора в хола.

Ако спазвайки всички тези препоръки все още много места у дома са със слаб или без никакъв сигнал, то вероятно значи, че просто трябва да се бръкнем и да си купим допълнителен рутер или външно устройство за усилване на сигнала. 

CHF CHF 1 2.01114
GBP GBP 1 2.29006
RON RON 10 3.93195
TRY TRY 100 5.66429
USD USD 1 1.83543