3600 г. по-късно аутопсия установи, че египетски фараон е ритуално екзекутиран

Наука 18.02.2021 10:34 Снимка: ДНЕС+

3600 г. по-късно аутопсия установи, че египетски фараон е ритуално екзекутиран

Високотехнологично проучване разкри нови улики около убийството на фараон, който е управлявал Египет преди повече от 3000 години, обяви Министерството на антиките, цитирано от АФП.

Таа II Секененра, наричан Храбрия, е от тиванската Седемнадесета династия на Древен Египет, управлявала в Горен Египет по време на Втория преходен период. Той управлява само около две до четири години между 1560 или 1558 г. пр.н.е.

Той е водил египетската армия срещу хиксосите - група азиатски племена, която нахлува в Древен Египет.

Тялото на Таа II Секененра е подложено на рентген през 60-те г. на миналия век, който е разкрил, че по главата има рани, които са добре прикрити от балсаматорите. Тогава се допускаше, че може да е убит или от пратени убийци, или да е бил заловен и ритуално екзекутиран от хиксоския цар.

Но след провеждане на компютърна томография и създаване на 3D изображения археолозите Захи Хавас и професорът по радиология от Университета на Кайро Сахар Салим са заключили, че фараонът е убит при "ритуална екзекуция", след като е бил пленен на бойното поле.

Томографията разкрива подробности за нанесените рани по глава, включително за рани, които не са били откривани при предишни изследвания и които умело са били скрити от балсаматорите, се казва в съобщение на египетското ведомство.

След това учените са проучили тези наранявания и различните оръжия на хиксосите, изложени в Египетския музей в Кайро.

Деформираните ръце на мумията подсказват, че Таа II Секененра може да е бил заловен на бойното поле и ръцете му са били завързани зад гърба, за да не отклонява удари по главата, се казва още в съобщението.

Резултатите от проучването са публикувани във Frontiers of Medicine. Разкрива се още, че сканирането на костите показва, че фараонът е убит на възраст около 40 г.

Изследователи от десетилетия се опитваха да установят причината за смъртта на фараона, чието тяло бе открито в края на XIX век./news.bg

CHF CHF 1 1.99351
GBP GBP 1 2.28037
RON RON 10 3.93361
TRY TRY 100 5.60402
USD USD 1 1.80827