Откриха мумия на бебе от средновековието в Австралия, починало от липса на слънце

Наука 26.10.2022 15:31 Снимка: ДНЕС+

Откриха мумия на бебе от средновековието в Австралия, починало от липса на слънце

В продължение на векове криптата на една от най-старите аристократични фамилии в Австрия пази трагична тайна. Момче, може би е на възраст не повече от година-две, починало не от липса на храна или нараняване, а просто поради… липса на слънчева светлина върху кожата му. 

Детето от мъжки пол е намерено мумифицирано в семейната крипта, запазена за графовете Щархемберг, като е било погребано там някъде между средата на XVI и XVII век. Дребните му останки са изсъхнали, но детайлни, а тялото му все още е увито в сложна копринена дреха. Въпреки че е имало привилегирован живот, краткото му съществуване явно не е било здравословно, пише „Сайънс Алерт“.

Виртуална аутопсия на трупа с помощта на компютърна томография разкрива малформации на ребрата, които приличат на класически признаци на недохранване, по-специално на недостиг на витамин D. Това състояние, известно като рахит, обикновено води до изкривяване на краката - особеност, която не е била видима в костите на момчето.

Изследователите не се поколебали и обмислили втора възможност - ниско количество витамин С, което води до скорбут. Макар че деформациите на ребрата не са идентични при двете състояния, приликите им са достатъчни за изследователите да продължат проучването.

Анализът на мастната тъкан разкрива, че 10- до 18-месечното дете е било с наднормено тегло за възрастта си, поне в сравнение с други бебета по онова време. В резултат на това изследователите подозират, че детето е било добре нахранено в патрицианския си живот, което прави дефицита на витамин С по-малко вероятен.

От друга страна, витамин D не се усвоява в значителни количества от храната ни, а се произвежда в кожата чрез химични реакции, които зависят от ултравиолетовите лъчи (UV), което предполага, че детето е изпитвало силен дефицит не от храна, а от слънчева светлина. Химикалът е абсолютно необходим за изграждането на костите в детска възраст, което обяснява аномалиите в костите. Той също така позволява на организма да усвоява по-добре калция и фосфора през целия живот.

„Комбинацията от затлъстяване и тежък недостиг на витамина може да се обясни само с общо взето „добър“ хранителен статус и почти пълна липса на излагане на слънчева светлина", обяснява патологът Андреас Нерлих от Мюнхенския университет.

Въпреки че рахитът не е непременно смъртна присъда, прегледът на белите дробове на детето разкрива признаци на смъртоносна пневмония - инфекция, която е често срещана при бебета с недостиг на витамин D.

„На учените им отнема целия 19 век и пандемия от рахит, за да разберат, че излагането на слънце е необходимо за формирането на костите - твърде късно, за да помогнат на бебето от Щархемберг“, казва ученият.

Като се има предвид колко малко бебешки погребения са открити толкова добре запазени, откритието е интересен поглед върху условията на живот на благородническите бебета през XVI и XVII век.

CHF CHF 1 1.97399
GBP GBP 1 2.29881
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.58453
USD USD 1 1.79731