Дестинации, които задължително трябва да посетим преди да изчезнат

Мултимедия 29.06.2024 10:35 Снимка: ДНЕС+

Дестинации, които задължително трябва да посетим преди да изчезнат

Вижте кои кътчета са изправени пред опасност и кои са най-големите им врагове

Тъй като изменението на климата става все по-интензивно по целия свят, много от най-зашеметяващите природни чудеса на Земята са застрашени от изчезване. От бързо топящи се ледници до крехки екосистеми, изложени на повишаващи се температури и морско равнище, някои от най-обичаните туристически дестинации са изправени пред несигурно (или за жалост - сигурно) бъдеще. Ако искате да видите тези спиращи дъха пейзажи със собствените си очи, трябва да действате бързо.

Венеция

Емблематичните канали и историческата архитектура на Венеция пленяват посетителите от векове. Но този уникален град, реално построен върху вода, е в сериозна опасност.

Повишаването на морското равнище и зачестилите наводнения, предизвикани от изменението на климата, заплашват да потопят големи части от Венеция през следващите десетилетия. Изключително високите приливи, стават все по-чести, като понякога наводняват по-голямата част от красивото италианско кътче. Експертите смятат, че без драстична промяна, която зависи както от хората, така и от държавното управление, Венеция може да остане под вода след 100 години.

Купувайте билета, стягайте раницата и тръгвайте към площада и базиликата "Сан Марко", както и десетките други забележителности, преди градът да е станал Атлантида номер две.

Големият бариерен риф

Големият бариерен риф в Австралия е най-голямата структура на Земята, създадена от живи организми и е видим дори от Космоса. Тази подводна страна на чудесата е дом на невероятно разнообразие от корали, риби и други морски обитатели.

Но през последните години рифът е изправен пред многобройни заплахи. Сред тях са затоплянето на океана, подкиселяване и свръх популация на морски звезди от вида Трънен венец, които ядат корали и са устойчиви на топлата вода. През последните години множество корали избеляха, достигайки необратимата си точка, без шанс да бъдат възстановени. А кой е виновникът за унищожаване на почти половината от коралите на Големия бариерен риф? Точно така - водата, затоплена от промяната в климата. Ако настоящите тенденции се запазят, учените предупреждават, че 90% от кораловите рифове в света може да изчезнат до 2050 г.

Амазонска тропическа гора

Често наричана "белите дробове на планетата", Амазония е най-голямата и най-разнообразна тропическа гора в света. Дом на милиони растителни и животински видове, които не се срещат никъде другаде на Земята, тя играе решаваща роля в регулирането на глобалния климат.

Въпреки това необузданото обезлесяване, предизвикано от дърводобив и селско стопанство, вече е унищожило близо 20% от гората. Всяка минута се изсичат площи, равняващи се на размерите на футболно игрище, като имаме предвид, че някои от дейностите със сигурност са нерегламентирани.

През нея преминава и най-пълноводната река на планетата - Амазонка. Вследствие от високите температури и нейните води се затоплиха като това даде своя смразяващ резултат. Неколкократно жителите по поречието ѝ ставаха свидетели на стотици загинали сладководни делфини, риби и водни обитатели.

Мъртво море

Разположено между Израел и Йордания, Мъртво море е водния басейн с най-високата концентрация на сол. Това прави морето негостоприемно за повечето видове живот, но е почитано заради терапевтичните си свойства и зашеметяващите си тюркоазени нюанси.

 
CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095